MNIR participă la organizarea unei expoziții internaționale, deschisă la Muzeul Naţional al Chinei din Beijing

Muzeul Național de Istorie a României (MNIR) a răspuns invitației primite din partea Muzeului Național al Chinei din Beijing privind participarea la organizarea unei expoziţii dedicate Drumului Mătăsii. Realizată cu prilejul deschiderii Summit-ului “Belt and Road”, inițiat de președintele Xi Jinping, expoziţia cu titlul „Sharing a Common Future: Exhibition of Treasures from National Museums along the Silk Road” a fost vernisată în data de 11 aprilie 2019 la Muzeul Naţional al Chinei și va putea fi vizitată până la data de 14 iulie 2019.

La realizarea expoziției, au participat muzee naționale din România, Mongolia, Japonia, China, Coreea de Sud, Cambodgia, Polonia, Slovenia, Letonia, Oman, Kazahstan, Tadjikistan și Rusia.

Muzeul Național de Istorie a României, în calitate de coordonator al părții române, participă la acest proiect cu un număr de 15 seturi de piese relevante pentru tematica expozițională. Acestea fac parte din patrimoniul Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Bucovinei – Suceava, Complexului Muzeal “Moldova” – Iași și Muzeului Județean de Istorie și Arheologie – Prahova.

Inițiativa Muzeului Național al Chinei se dorește a fi un eveniment de excepție care să reprezinte diversitatea culturală, schimburile și cooperarea între muzeele naționale aflate de-a lungul Drumului Mătasii. Prin realizarea acestui impresionant proiect expozițional se are în vedere ca semnificația dialogurilor, schimburilor și fuziunii între diferitele civilizații să fie reflectată prin prisma artefactelor descoperite de-a lungul Drumului Mătasii (atât pe uscat cât și pe mare), ce reprezintă comerțul, comunicarea, meșteșugurile, știința și tehnologia, stilul de viață, arta și cultura aparținând diferitelor țări, în special cele care au legături strânse cu China. Scopul acestui demers este de a oferi un un punct de referință istoric pentru țările și zonele aflate sub egida inițiativei „Belt and Road” pentru o mai bună cooperare prin schimburi și învățare mutuală între civilizații.

Vernisajul a fost urmat de un Forum Internațional al Directorilor de Muzee, desfășurat cu scopul de a consolida schimburile și cooperarea între muzee, la care au luat parte reprezentanți ai muzeelor din 22 de state (Marea Britanie, Franța, Australia, Noua Zeelandă, Statele Unite ale Americii, Japonia, Mongolia, Myanmar, Pakistan, Coreea de Sud, Oman, Africa de Sud, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Rusia, Bulgaria, Letonia, Lichtenstein, Lituania, Polonia, România), ai organizațiilor mondiale (UNESCO, UNAIDS), precum și 46 de reprezentanți ai instituțiilor muzeale din China.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.