Salvador Mas Conde la pupitrul Cameratei Regale, în concert la Ateneul Român
Din seria celor zece ani de existență, Camerata Regală vă invită la un nou episod, ce se va desfășura la Ateneul Român, sub bagheta marelui dirijor Salvador Mas Conde și alături de solistul Andrei Licareț.
Personalitate marcantă a vieții muzicale internaționale, Salvador Mas Conde aduce pe scena muzicii românești măiestria și profesionalismul ce-l caracterizează, dirijând un concert cu program integral Mozart – „compozitorul curții imperiale.” Sub bagheta maestrului Mas Conde se va alătura orchestrei, cu pasiunea și dăruirea caracteristice, pianistul Andrei Licareț, care va fi acompaniat în concertul pentru pian și orchestră nr. 24, Kv 491 de W.A. Mozart.
Concertul va avea loc în data de 25 mai 2019, la Ateneul Român, începând cu ora 19.00.
Programul concertului prezintă lucrările : W.A. Mozart – Uvertura Operei Nunta lui Figaro, W. A. Mozart – Concertul în do minor pentru pian și orchestră nr. 24, Kv, W.A. Mozart – concertul nr. 24 pentru pian și orchestră în Do major și W.A. Mozart – Simfonia nr. 36 „Linz” în Do major, KV 425.
Vă așteptăm cu drag !
Recomandat de: RFI România
Parteneri principali: Alpha Bank România, Volvo – prin EIT Forum Auto, Fundația Spandugino
Parteneri: Filarmonica George Enescu – București
Parteneri media: Radio România Cultural, Radio România Muzical, Poșta Română, Qwellman, Elite Art Culb UNESCO, IQool.ro, societatesicultura.ro, The Art of Living, Librăriile Humanitas, Radio Clasic.ro, Life.ro, autentici.info, TheCluster.
Biletele se pot achiziționa prin rețeaua bilete.ro și de la Casa de bilete a Ateneului Român.
Salvador Mas Conde
Născut la Barcelona, dirijorul Salvador Mas Conde și-a început studiile muzicale la Escolaria de Montserrat, continuând la Conservatorio Superior Municipal de Música din Barcelona (CSMM). A studiat apoi la Salzburg cu Bruno Maderna, la Siena cu Franco Ferrara și la Universitatea de muzică și artă dramatică din Viena cu Hans Swarowsky și Günther Theuring. A primit premii de la FEV, Ministerul Culturii austriece și de la Concursul Internațional de Conducere a Orchestrei Internaționale Hans Swarowsky din Viena. Cariera sa a adus un contract cu casa de operă din Mainz și, în perioada 1978-1981, a fost numit dirijor principal al Orchestrei Simfonice din Barcelona și Cataluniei. În ampla sa activitate a condus toate orchestrele spaniole de frunte, precum și orchestre din Austria, Belgia, Canada, Israel, Japonia, Mexic, Polonia, România și Germania. Salvador Mas-Conde a fost directorul general (GMD) al Orchestrei Filarmonicii din Würtemberg (1985-1991) și dirijor principal al mai multor instituții, precum Orchestra Simfonică din Limburgs (1988-1994), Orchestra Simfonică și Corul Musik Verein (1993-2000), Düsseldorfer Symphoniker (Germania, 1996-2000) și Orchestra de Cameră Israel (1998-2001). De asemenea, a fost dirijorul principal al orchestrei din Granada timp de zece ani, iar din sezonul 2008-2012, director artistic. A fost responsabil de studiile orchestrale la Conservatorul din Barcelona și predă conducerea orchestrală la Wiener Meisterkurse din Viena. De asemenea, a deținut funcția de director ESMUC, Escola superior de música de Catalunya din 2005 până în 2008.
Andrei Licareț
Numit de Valentin Gheorghiu „un pianist de excepție” Andrei Licareț a debutat în anul 1993 alături de orchestra „Jeunesses Musicales”. A susținut numeroase concerte și recitaluri în unele dintre cele mai importante săli de concerte din Europa și Statele Unite: Carnegie Hall –Weil Hall, Salle Flagey, King’s Place, Sala Muzicii de Cameră a Filarmonicii din Moscova, fiind apreciat de mari muzicieni ai lumii precum Leon Fleisher, Menahem Pressler, Dmitri Bashkirov, Richard Goode, Dominique Merlet.
Andrei Licareţ începe de timpuriu studiul pianului sub îndrumarea tatălui său, binecunoscutul pianist şi organist Nicolae Licareţ, continuând mai târziu să studieze cu renumiţi profesori printre care Gabriela Enășescu, Viniciu Moroianu, Dana Borșan, Steluța Radu, Șerban Dimitrie Soreanu, Dan Dediu (compoziţie) la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, Jacques Rouvier la Conservatoarele din Paris şi Berlin, Dmitri Bashkirov la Academia de vară Mozarteum de la Salzburg, Leon Fleisher la Peabody Conservatory din Baltimore. Andrei Licareț a înregistrat în repetate rânduri pentru posturi de radio şi televiziune din România. Apariţiile sale în sălile de concert din România şi din străinătate l-au făcut cunoscut publicului şi criticilor de specialitate care au apreciat elogios arta sa. Printre dirijorii cu care a colaborat amintim: Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Jin Wang, Arnold Ostman, Arie Vardi, Cristian Măcelaru, Justus Franz, Gerd Schaller.
Camerata Regală
Începând cu anul 2012 Camerata Regală a desfășurat în fiecare an o mini stagiune de concerte la Ateneul Român, denumită inițial Royal Sound, apoi Mari Soliști, Mari Dirijori, iar începând cu anul 2014 devine Stagiunea Regală, proiectul emblematic al orchestrei.
De asemenea, Camerata Regală a participat la numeroase festivaluri, desfășurate atât în țară cât și în străinătate: Festivalul Internațional G. Enescu – Bucuresti, Bucharest Music Film Festival, Festivalul Eurorchestras – Polonia, Festivalul de la Rolandseck – Germania, Music Gardens Festival – Polonia. Pe plan educațional, Camerata Regală, desfășoară unul dintre proiectele de mare success, Camerata Regală si Micii Muzicieni, proiect realizat pentru prima oară în România în anul 2018 și care a presupus realizarea unui masterclass de orchestră, cu orchestra mixtă de instrumentiști profesioniști și tineri interpreți, adresat la nivel național, elevilor și tinerilor muzicieni.
Camerata Regală este decorată de către Casa Regală a României cu Medalia Regele Mihai I pentru loialitate, fiind alături de Casa Regală a României la Ceremoniile prilejuite de Aniversarea Jubileului Alteței Sale Regale Principele Radu al României, de Învestirea cu Titlul de Alteță Regală a Principelui Nicolae al României, Jubileul de 90 de ani ai Regelui Mihai, Ceremonia Decorației Regale “Nihil Sine Deo”, Aniversarea a 25 de ani de la revenirea în țară a Alteței Sale Regale Principesa Margareta. Camerata Regală a fost distinsă cu Premiul Musica Viva de către Forumul Cultural Român.