Vodafone vrea să achiziţioneze firma care deţine UPC Romania

Vodafone analizează posibile achiziţii, inclusiv a celui mai mare operator de servicii prin cablu din Europa, Liberty Global, proprietarul UPC România, pentru a contracara consolidarea altor companii concurente din Marea Britanie, au declarat cinci surse apropiate situaţiei.

Discuţiile interne din cadrul Vodafone, al doilea mare operator de telefonie mobilă la nivel mondial, s-au intensificat în ultimele zile, după ce liderul de servicii broadband BT Group a dezvăluit că analizează o posibilă achiziţie a companiei O2, divizia locală de telefonie mobilă a grupului spaniol Telefonica, dar şi cumpărarea operatorului wireless EE, deţinut de Orange şi Deutsche Telekom, informează Mediafax.

Dacă BT va finaliza o astfel de tranzacţie, vor creşte vânzările grupului de servicii de telefonie fixă şi mobilă. În aceste condiţii, va deveni mai important pentru operatori de telefonie mobilă ca Vodafone, EE, O2 şi 3 (a grupului Hutchison) să deţină reţele fixe proprii, în caz contrar urmând să fie nevoite să devină simpli revânzători ai serviciilor BT. Atractivitatea Liberty Global, a miliardarului John Malone, rezidă în deţinerea unor reţele prin cablu capabile să asigure trafic de Internet de mare viteză în aproape 12 ţări din Europa.

În Marea Britanie, Vodafone ar obţine reţeaua Virgin Media a grupului Liberty, care acoperă aproximativ jumătate din ţară. Astfel, Vodafone ar mări reţeaua de broadband obţinută în 2012, când a cumpărat Cable & Wireless.

Surse apropiate situaţiei au declarat anterior că Vodafone a abordat Liberty Global în acest an, dar că aşteptările legate de preţ au fost diferite. Liberty şi Vodafone au concurat pentru active în domeniul serviciilor prin cablu în Europa. Anul trecut, Vodafone a învins Liberty cu o ofertă de 10,5 miliarde de euro pentru preluarea companiei germane Kabel Deutschland Holding.

Vodafone a mai cumpărat, în luna martie, compania spaniolă de broadband Grupo Corporativo Ono, pentru 7,2 miliarde de euro. În afară de Liberty, Vodafone analizează şi alte opţiuni pentru extinderea operaţiunilor broadband în Marea Britanie, inclusiv preluarea companiei low-cost TalkTalk, dar aceasta este considerată o variantă mai puţin bună pentru că nu deţine o reţea dezvoltată de cabluri cu fibră optică.”Liberty este soluţia evidentă, justificată. Vodafone are nevoie de fibră optică, iar Liberty o are”, a spus una dintre surse.

O altă sursă a arătat că echipa care se ocupă de strategia Vodafone s-a întâlnit în ultima săptămână pentru a analiza diferite opţiuni.

Combinarea celor două companii ar crea un grup de comunicaţii cu vânzări anuale de peste 80 de miliarde de dolari, dar este posibil ca autorităţile de reglementare să analizeze cu o atenţie speciale acordul în ţările unde activităţile se suprapun, cum ar fi în Germania, Marea Britanie şi Olanda.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.