Putin a deschis primul său summit Rusia-Africa
La Soci, preşedintele rus Vladimir Putin a deschis primul său summit Rusia – Africa cu ambiţia de a dubla, în următorii cinci ani, schimburile comerciale. Un summit ce reuneşte peste 40 de şefi de stat şi care se încheie joi seara. Miercuri, Vladimir Putin s-a întreţinut timp de două ore cu omologul egiptean Abdel Fattah al-Sissi, înainte să declare deschis summitul, insistând asupra potenţialului de dezvoltare în Africa, scrie RFI Romania.
În faţa zecilor de şefi de stat şi de guvern, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a asigurat că Rusia poate «cel puţin» să dubleze schimburile economice cu Africa, în următorii cinci ani. Liderul de la Kremlin îşi afirmă astfel ambiţiile pe un continent de unde s-a retras la căderea URSS şi unde China şi state occidentale au un oarecare avans.
Pe aleile ce duc spre sălile de reuniuni, oameni de afaceri ruşi şi africani pot fi văzuţi cum încearcă ultimul tip de arme prezentat de agenţia rusă ce gestionează exporturile de arme – Rosoboronexport.
Cu excepţia societăţilor de armament, puţine companii ruseşti pot fi văzute. În total, aproximativ 20 de societăţi şi aproape niciun grup energetic, sectorul ce reprezintă foarte bine Rusia pe plan internaţional. Se discută însă despre tehnologia nucleară şi extragerea de minerale.
Standuri africane sunt şi ele prezente. În acest moment, China este primul partener comercial al ţărilor din Africa.
Preşedintele Vladimir Putin promite că Rusia va continua să ajute ţări africane, prin ştergerea unor datorii şi vorbeşte despre o sumă totală ce depăşeşte deja 20 de miliarde de dolari.
De altfel ştergerea datoriilor a fost şi este un punct cheie a politicii ruse în Africa. Ïn 2006, Moscova încheia în capitala Alger un mega contract de arme în timp ce datoriile erau ştearse. Iar modelul a fost fost utilizat de Rusia pentru vânzarea de arme lejere şi până la elicoptere ori sisteme de apărare antiaeriană.
Un astfel de summit ar urma să se repete la fiecare trei ani. Moscova încearcă să îşi găsească parteneri comerciali pentru a-şi asigura creşterea necesară după anii de sancţiuni economice occidentale.
Iar într-un context de tensiuni cu Occidentul, aceasta este ocazia pentru Moscova să arate că dispune de o puternică influenţă mondială – odată ce a reuşit să revină în Orientul Mijlociu prin succesul sirian.