O premieră în România: propunere de reglementare prin lege a unui program național de prevenție în diabet

Forumul Român de Diabet a înaintat celor două comisii din Parlament un set de principii pentru un program național de prevenție în diabet. Comunitatea medicală face astfel un apel către decidenți pentru a iniția un proiect de lege în acest sens având în vedere că în România, unul din zece români suferă de diabet și doar jumătate dintre aceștia se tratează.

„Este o premieră importantă pentru sistemul de sănătate și un model de urmat de alte arii terapeutice. Ne asumăm acest demers și după ce vom strânge semnăturile de asumare politică, vom înregistra proiectul de lege în Parlament”, a spus László Attila, Președintele Comisiei de Sănătate Publică din Senat.

În urma unor ample consultări realizate în a doua jumătate a anului, au fost identificate o serie de măsuri prioritare privind prevenția și depistarea precoce a diabetului, pe care specialiștii le înaintează astăzi membrilor comisiilor de sănătate, astfel încât să aibă loc o schimbare semnificativă în politicile de prevenție a diabetului.

„Ne bucurăm să facem un prim pas pentru a avea un program național de prevenție în diabet. În România, diabetul a devenit una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică, cu unul din zece români suferind de diabet, în timp ce prediabetul are o prevalență de trei din zece,” a declarat Profesorul Romulus Timar.

Printre recomandările specialiștilor din diabet, nutriție și boli metabolice pentru construcția unui program național de prevenție în diabet se numără:

  • măsuri coordonate în domeniul educației pentru un stil de viață sănătos și screening pentru depistarea precoce a diabetului, precum și acces în timp util la tratamentul necesar;
  • colaborarea între specialități, ca mecanism de complementaritate față de ce există azi;
  • Organizarea unui registru de diabet și prediabet este esențială pentru urmărirea evoluției stării de sănătate a persoanelor aflate la risc și pentru un management eficient al celor deja diagnosticați. Transparentizarea acestor date este fundamentală pentru urmărirea performanței medicale, dar și pentru optimizarea continuă a politicilor de sănătate în domeniu;
  • Un mesaj important este acela că populația trebuie să ajungă să conștientizeze că diabetul poate fi prevenit sau ținut sub control. Dar, pentru aceasta, avem nevoie de sprijin și implicare din partea autorităților locale pentru a oferi comunităților infrastructura adecvată pentru un stil de viață sănătos (alimentație corectă, activități sportive, acces la informații etc.).

Dincolo de prevalența mare în România, diabetul este cauza unor complicații severe, care presupun costuri foarte ridicate. Conform unui studiu, în România costurile se ridică la 581 mil. euro/ an, reprezentând un cost de 586 euro/an/ pacient cu diabet. Totodată, șapte din zece români diagnosticați au ajuns pentru prima oară la medic în stadii avansate ale bolii cu complicații deja instalate. Anual, jumătate dintre persoanele cu diabet sunt spitalizate din cauza complicațiilor. Cele mai frecvente complicații ale diabetului în România sunt: 40% dintre pacienți au ochiul diabetic, 37,5% – complicații cardiovasculare, 18% – complicații renale și 36,6% suferă de neuropatie diabetică.

Dată fiind gravitatea acestei condiții medicale, precum și impactul pe care îl are asupra celor diagnosticați cu diabet, dar și a familiilor lor, este esențială existența unei politici unitare și transparente la nivel național pentru prevenție în diabet, care să conducă la o scădere a incidenței bolii în rândul populației.

Forumul Român pentru Diabet este o platformă de colaborare care reunește pe toți cei interesați de prevenția, diagnosticarea și managementul integrat al diabetului zaharat, inclusiv Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice alături de Federația Română de Diabet Nutriție și Boli Metabolice. Inițiativa se alătură celei similare create la nivelul Federației Europene a Industriilor și Asociațiilor Farmaceutice și Forumului European al Diabetului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.