Europarlamentarul Maria Grapini, scrisoare deschisă adresată premierului Orban
Europarlamentarul Maria Grapini i-a transmis o scrisoare deschisă premierului Orban, scrisoare pe care o prezentăm, integral, în continuare:
Către Guvernul României,
În atenția Domnului Ludovic Orban, Prim- ministru,
Stimate Domnule Prim- ministru,
Doresc să trag un semnal de alarmă asupra faptului că, în timp ce toată lumea încearcă să se concentreze doar pe perioada de criză sanitară, în România, pe lângă pierderea de vieți omenești, pierdem ce a mai rămas din pădurile țării!
În România continuă tăierile legale sau ilegale, sau autorizate fără nicio noimă, anumiți terți scoțând lemnele licit sau ilicit din țară fără să îi oprească nimeni.
Acest fapt reprezintă o pierdere economică uriașă pentru România și consider aceste defrișări legale sau ilegale în masă, o amenințare la adresa siguranței naționale a României.
Aceste păduri nu ar fi putut să dispară peste noapte fără ca nimeni să vadă.
Îmi exprim îngrijorarea cu privire la exploatarea forestieră legală sau ilegală, în special într-un moment în care UE își intensifică eforturile pe fondul acțiunilor globale de protejare și restaurare a pădurilor la nivel mondial, de aceea și România trebuie să ia măsuri dure.
Autoritățile naționale sunt responsabile de protecția pădurilor și a biodiversității acestora, inclusiv prin aplicarea legislației UE relevante în domeniul forestier, iar Comisia Europeană monitorizează atent punerea în aplicare a acestei legislații în cadrul UE.
Domnule Prim- ministru, vă reamintesc că în trecut alte state membre au fost sancționate pentru neaplicarea legislației europene, Comisia Europeană luând măsuri împotriva unor state membre, existând proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor în ceea ce privește accesul la justiție în contextul planurilor de gestionare a pădurilor. Mai mult, Comisia Europeană a lansat o procedură de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva României în ceea ce privește activitățile forestiere.
Ecosistemele forestiere sunt supuse unei presiuni din ce în ce mai mari, iar suprafața împădurită a României trebuie îmbunătățită, atât în ceea ce privește calitatea, cât și cantitatea, pentru ca România să ajungă la neutralitate climatică și să dispună de un mediu sănătos.
Solicit, domnule Prim- ministru, să întreprindeți de urgență măsurile necesare pentru stoparea acestui fenomen care reprezintă un pericol pentru suprafețele forestiere ale României.
Vă anexez unul dintre multele articole apărute în presă pentru a putea vedea gravitatea acestui fenomen.
Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră.
Cu stimă,
Europarlamentar Maria Grapini