Implicarea liderului PMP, Eugen Tomac, răsplătită: Ilașcu, Leșco, Ivanțoc și Popa vor primi pensii de foști deținuți politici!

Eforturile liderului PMP, Eugen Tomac, care a inițiat cu mai bine de zece ani în urmă, în calitate de secretar de stat pentru românii de pretutindeni, o inițiativă legislativă care prevedea că foștii deținuți politici Ilie ILAȘCU, Alexandru LEȘCO, Andrei IVANȚOC și Tudor POPA – condamnați la 9 decembrie 1993 pentru simplul fapt că militau pentru păstrarea identității românești în R. Moldova- să primească pensie de foști deținuți politici, s-au bucurat de răsplata cuvenită. Mai ales că, în 2015, în calitate de deputat, acesta a depus în Parlament o altă inițiativă prin care cerea ca cetățenii români condamnați ilegal la Tiraspol să beneficieze de o pensie de foști deținuți politici.

Statul român a făcut dreptate, fie și peste zece ani, iar aceste inițiative lăudabile, marca Eugen Tomac, s-au transformat, în sfârșit, în lege.

“Trăiesc astăzi una dintre cele mai fericite zile din viața mea!

După mai bine de zece ani de efort constant, statul român a făcut dreptate. O inițiativă legislativă pe care am promovat-o cu toată convingerea este de astăzi Lege.

Cei 4 cetățeni români, condamnați în 1993 la ani grei de închisoare de un tribunal ilegal de la Tiraspol vor beneficia de acum de o pensie de foști deținuți politici. Dincolo de componenta financiară, importantă este recunoașterea de către statul român a suferințelor pe care pe nedrept le-au îndurat.

Am inițiat acest demers acum mai bine de zece ani, în calitate de secretar de stat pentru românii de pretutindeni. Am considerat esențial ca foștii deținuți politici Ilie ILAȘCU, Alexandru LEȘCO, Andrei IVANȚOC și Tudor POPA, condamnați la 9 decembrie 1993 pentru simplul fapt că militau pentru păstrarea identității românești în R. Moldova, să aibă parte de un sprijin concret pe care îl meritau pe deplin.

Ilie Ilașcu a fost condamnat la moarte, dar a fost eliberat în 2001 fiind ales deputat în Parlamentul României și membru în Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei.

Alexandru Leșco a fost condamnat la 12 ani de închisoare și a fost eliberat abia în 2004, după executarea întregii pedepse ilegale.

Andrei Ivanțoc și Tudor Popa au fost condamnați la 15 ani de închisoare și au fost eliberați în 2007.

În calitate de cetățeni români, au acționat Guvernul R. Moldova și Federația Rusă în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului unde au și câștigat procesul. După eliberare, toți cei patru eroi au fost decorați de către Președintele Traian Băsescu cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler.

Pentru că acești cetățeni români au nevoie de un suport real, am dorit ca statul român să le recunoască meritele și să le ofere în mod constant un sprijin prin acordarea unei pensii similare foștilor deținuți politici.

Din rațiuni pe care nu le-am înțeles niciodată, structurile executive ale statului român nu au dat curs demersului pe care îl inițiasem indiferent de culoare politică a Guvernului.

Nu am renunțat. În 2015, în calitate de deputat, am depus în Parlament o inițiativă legislativă prin care ceream ca cetățenii români condamnați ilegal la Tiraspol să beneficieze de o pensie de foști deținuți politici.

După aproape 5 ani de discuții, negocieri, dezbateri în comisii și foarte multe explicații, astăzi, Camera Deputaților a votat cu 279 de voturi pentru, 0 împotrivă și 18 abțineri inițiativa pe care am propus-o.

Le mulțumesc pe această cale tuturor parlamentarilor din toate grupurile politice pentru votul favorabil. În mod special, îi mulțumesc domnului deputat Silviu Vexler, cel care m-a sprijinit enorm în toți acești ani pentru reușita acestui demers, sprijin esențial pentru adoptarea proiectului de lege.

Mă bucur enorm că după ani de muncă, chiar dacă este foarte târziu, statul român face dreptate pentru cetățenii români Ilie Ilașcu, Alexandru Leșco, Andrei Ivanțoc și Tudor Popa!”, a precizat, pe pagina sa de Facebook, liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.