Eliminarea interferării politicului în justiție și diminuarea abuzurilor DNA la adresa cetățenilor, priorități pentru europarlamentarul Maria Grapini

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a vorbit, la Radio Timișoara, despre recenta întâlnire din cadrul Comisiei LIBE ( Libertăți civile, justiție și afaceri interne), a cărei membră este, cu ministrul german de justiție, țară care deține președinția Consiliului Uniunii Europene. Europarlamentarul român a mai spus că a primit mai multe petiții legate de încălcarea drepturilor omului, petiții care aveau legătură cu încălcarea prezumției de nevinovăție și continuarea demersurilor instituției DNA cu inculparea unor persoane, fără probe, precum cazul lui Eugen Șerbănescu, directorul Centrului de Cinematografie.

În context, Maria Grapini a adresat o întrebare Comisiei Europene cu scopul diminuării acestor abuzuri și pentru a elimina interferarea politicului în justiție, propunând, în context, să se vină cu o propunere de regulament unitar, în toate statele membre, prin care să existe răspunderea magistraților în situația în care există abuzuri.

„În conformitate cu Regulamentul european, eurodeputații pot să adreseze întrebări Comisiei Europene, întrebări scrise, pe subiecte importante. Eu sunt membră a Comisiei Libe și, recent, am avut în Comisia LIBE mai multe dezbateri și ne-am întâlnit, inclusiv cu ministrul german de justiție. Unul dintre punctele foarte dezbătute a fost respectarea statului de drept. Eu am repetat întrebarea pe care am pus-o, de fiecare dată, fiecărui ministru al Justiției venit din statele membre dar, de data aceasta, vorbim de președinția germană a Consiliului UE. Am pus întrebări legate de modul de aplicare a condiționalității funcționării statului de drept, pentru noul ciclu financiar”, a precizat Maria Grapini.

„În baza discuțiilor avute în comisia LIBE și a cazurilor constatate în România, în ultimul an (și nu vorbesc de celălalt mandat pentru că atunci am avut mai multe lucruri pe care le-am sesizat, ci vorbim acum de primul an din cel de-al doilea mandat de europarlamentar), am primit mai multe petiții legate de încălcarea drepturilor omului. Concret, aceste petiții aveau legătură cu încălcarea prezumției de nevinovăție și continuarea demersurilor instituției DNA cu inculparea unor persoane fără probe. Din acest motiv și pornind de la cazul făcut public al domnului  Eugen Șerbănescu (care, în calitatea domniei sale de director al Centrului de Cinematografie, a fost acuzat de DNA, fără aducerea unor probe, că a creat un prejudiciu pentru filmele care au intrat în patrimoniul statului român, în condițiile în care 14 sunt premiate internațional), am profitat de calitatea mea de membru în comisia LIBE, prin care pot să adresez o întrebare Comisiei Europene, și am adresat nu numai o întrebare dar am făcut și o propunere care ar conduce la diminuarea acestor abuzuri”, a completat europarlamentarul umanist.

„Pentru că degeaba, după doi-trei ani, persoana respectiva este declarată, în proces, în Justiție, nevinovată dacă instituția DNA, prin procurori, fără probe, o face inculpat și îi strică imaginea. Mai sunt, de asemenea, și alte măsuri precum sechestrul, așa cum este cazul pe care l-am relatat. Și atunci, am întrebat Comisia dacă, pentru a diminua numărul acestor cazuri de abuzuri și pentru a elimina interferarea politicului în justiție, nu se gândește noua Comisie să vină cu o propunere de regulament ca, în toate statele membre, să avem același regulament prin care să existe răspunderea magistraților în situația în care există abuz. Eu cred foarte tare că, existând un regulament unic și având un mod de tratament unitar în privința magistraților în toată piața internă, în toate statele membre, abuzurile privind încălcarea drepturilor cetățeanului și a prezumției de nevinovăție, dar și a altor drepturi, s-ar diminua”, a mai spus europarlamentarul Grapini.

„Așadar aștept cu foarte mult interes răspunsul Comisiei și, bineînțeles, îl voi trimite Parlamentului României pentru că legiferarea poate fi făcută, subliniez, chiar dacă nu ar exista acest regulament – am răspunsul comisarului din mandatul trecut care spune că fiecare stat membru ar putea să-și legifereze, în propriul Parlament, o lege privind răspunderea magistraților”, a conchis Maria Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.