Rădăcinile economiei circulare în gândirea românească, o conferință de succes
Demnitari și reprezentanți ai mediului academic și universitar s-au reunit astăzi în cadrul conferinței Rădăcinile economiei circulare în gândirea românească, organizată de Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României, în contextul Săptămânii europene a dezvoltării durabile 2020.
„Esența mesajului evenimentului nostru este acela că avem nevoie de răbdare, răbdare de a înțelege conceptul de dezvoltare durabilă, de a cunoaște în profunzime principiile unei economii circulare, la a căror fundamentare au contribuit figuri marcante ale științei și culturii românești, și cum le putem aplica în viața de zi cu zi a noastră, a cetățenilor. Avem o moștenire pe care trebuie să o valorificăm. Contribuția unor personalități precum Nicolae Georgescu-Roegen, Grigore Antipa și Constantin Brâncuși este semnificativă. De asemenea, gospodăria țărănească integra principii ale economiei circulare. Trebuie să le aducem în cultura cotidiană pentru a accelera tranziția către dezvoltare durabilă. Nu este ușor însă cred că dacă vom face front comun, autorități publice, mediul academic, universitar, presă, societatea civilă, putem construi un viitor durabil pentru noi și mai ales pentru generațiile viitoare. ”, a susținut László BORBÉLY, consilier de stat, coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
La eveniment au mai luat cuvântul: Gheorghe ZAMAN, Membru corespondent al Academiei Române, Director al Institutului de Economie Națională, Valeriu Ioan-FRANC, Membru corespondent al Academiei Române, Directorul general Adjunct al Institutului Național de Cercetări Economice „Costin Kirițescu”, Luis Ovidiu POPA, director general, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa, Cristina Cotenescu, manager public, Ministerul Culturii, expert în cadrul rețelei de dezvoltare durabilă, Teodor Frolu, antreprenor industrii creative, curatorul expoziției-argument “De ce ne rabdă Pământul?” de la Muzeul Grigore Antipa.
Dezbaterea amplă despre principiile economiei circulare a pornit de la contribuția economistului și matematicianului român Nicolae Georgescu-Roegen, cel care a pus bazele teoriei bioeconomice – paradigmă revoluționară care leagă procesul economic de ecologie. De asemenea, a fost subliniată moștenirea biologului și antropologului Grigore Antipa privind economia verde, cât și tehnica artistică a lui Constantin Brâncuși care integrează modul de creație țărănesc.
Evenimentul se înscrie în seria demersurilor Departamentului de Dezvoltare Durabilă de a informa constant cetățenii și instituțiile din România cu privire la principiile dezvoltării durabile și la cele 17 obiective de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030.