Liberalul Florica Cherecheș: Femeile din România au nevoie de informare pentru depistarea precoce a cancerului la sân
Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva cancerului de sân, pe care o marcăm în fiecare an la 1 octombrie, vreau să trag un semnal de alarmă asupra importanței conștientizării acestei boli. În acest sens, la Oradea, împreună cu colegele din organizația de femei a PNL, am organizat iluminarea cu roz a Palatului episcopal greco-catolic și a Podului Centenarului.
Acest tip de cancer este vindecabil în procent de peste 90% dacă se depistează în stadiul 1, motiv pentru care sunt hotărâtă să fac toate eforturile pentru ca România să extindă la nivel național Programul pilot de screening pentru depistarea precoce a cancerului la sân, aflat în prezent în derulare. Guvernul României pune mare accent pe prevenție și pe serviciile de decontare integrală a tratamentelor, astfel că, prin programul național de sănătate se decontează serviciul de diagnostic – mamografie, ecografie, RMN, medicație, radioterapie, intervenția chirurgicală și reconstrucția sânului, dar și toate investigațiile de monitorizare. Din august anul acesta, pacientele cu cancer la sân cu mastectomie pot beneficia gratuit și de intervenție chirurgicală pentru simetrizarea glandei mamare.
Cancerul de sân este cel mai răspândit tip de cancer în rândul femeilor, iar dacă este diagnosticat tardiv sau rămâne netratat, are o evoluție gravă. Sunt cifre alarmante care arată că la fiecare 3 minute, o femeie pe glob este diagnosticată cu cancer la sân, iar în 80% din cazuri boala este depistată în fază avansată. Statisticile din ultimii ani arată că 1 din 4 femei la nivel mondial va dezvolta cancer la sân de-a lungul vieții. Cancerul de sân este în continuare principala cauză de deces prin cancer la femei atât în România, cât și în restul lumii.
Depistarea precoce și tratarea corectă a cancerului de sân cresc șansele de supraviețuire și chiar oferă posibilitatea unei bune calități a vieții. Screeningul mamar este esențial în depistarea precoce a cancerului de sân, de aceea consider că este important ca femeile să fie informate cu privire la metodele pe care le au la dispoziție pentru a-și proteja viața. Îmi doresc ca femeile să fie conștiente de importanța verificării periodice a stării de sănătate și să efectueze anual, după vârsta de 40 de ani, controale specifice ale sânilor, respectiv ecografie sau mamografie. Pentru prevenirea cancerului de sân este nevoie de o educație medicală încă din timpul anilor de școală, însușirea tehnicilor de autopalpare și sensibilizarea populației feminine pentru prezentarea la medicul de familie și apoi la specialist ori de câte ori apare o suspiciune a unei modificări clinice la nivelul sânilor.
În prezent, Ministerul Sănătății are în derulare un program pilot de screening pentru cancerul de sân finanțat din fonduri europene, care prevede ca peste 20.000 de femei (majoritatea din categoriile defavorizate) să beneficieze gratuit de mamografii, dar și de tratarea precoce a leziunilor precanceroase mamare. Un astfel de program este binevenit și, mai mult decât atât, trebuie dezvoltat la nivelul întregii țări, pentru ca toate femeile din România să poată beneficia de depistarea și tratarea precoce a acestei maladii.
Florica Cherecheş
Președinte Organizația Femeilor Liberale