Europarlamentarul Maria Grapini avertizează: Raportul Curții de Conturi Europene privind infrastructura de transport din UE dă ca exemplu negativ România!

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a vorbit, la Radio Timișoara, despre raportul Curții de Conturi Europene privind infrastructura de transport din Uniunea Europeană, audit la care este și raportor. „ Trebuie să precizez că, la caz negativ, a fost trecută România, în cazul Autostrăzii A1, cu o lungime de 582 de kilometri. Curtea de Conturi a identificat, în construcția aceleiași autostrăzi, o utilizare suboptimă a unor fonduri ale UE, în valoare de 12,4 milioane de euro, precum și o irosire (chiar acesta este termenul raportului), de 3,7 milioane de euro, reprezentând cofinanțarea din partea UE”, a spus Maria Grapini, care a cerut transparență din partea autorităților române, privind analiza cost-beneficiu, în contextul în care pentru UE modul de cheltuire a acestor sume este foarte important. “Toate aceste sesizări făcute de Curtea de Conturi pot duce la sancționarea României, în perioada următoare, în sensul diminuării fondurilor”, a punctat europarlamentarul.

“Săptămâna trecută a fost săptămână de comisii și vreau să vă informez despre un raport foarte important al Curții de Conturi Europene, care are legătură cu România. Este vorba de un raport pe care l-am primit în calitate de membru al Comisiei pentru Control Bugetar al PE. Precizez că, în același timp, sunt raportor pentru acest audit al Curții de Conturi, legat de infrastructura de transport din Uniunea Europeană. Primul lucru care mi-a atras atenția în acest raport a fost acela că s-a constatat că nu există o analiză cost-beneficiu, nu a fost utilizată ca instrument, în mod corespunzător, decizia de a selecta ofertele pentru construcția infrastructurii, fie că vorbim de cale ferată sau autostrăzi. Apoi, vorbim de creșteri de costuri, în contextul în care Curtea de Conturi a sesizat că există majorări de costuri în valoare de 17,3 miliarde de euro, mai mari cu aproape 47 la sută în comparație cu costurile estimate inițial”, a precizat europarlamentarul umanist.

„Și, trebuie să precizez că, la caz negativ, a fost trecută România, în cazul Autostrăzii A1, cu o lungime de 582 de kilometri. Auditorii explică cauza creșterii prețurilor și anume că, pentru această lungime a acestei autostrăzi, este necesar să se elibereze o autorizație de construcție, pentru fiecare șapte kilometri de autostradă, și o autorizație de mediu, pentru fiecare 26 de kilometri de autostradă. Evident că acestea sunt costuri. Un alt exemplu negativ legat de România: Curtea de Conturi a identificat, în construcția aceleiași autostrăzi, o utilizare suboptimă a unor fonduri ale UE, în valoare de 12,4 milioane de euro, precum și o irosire (chiar acesta este termenul raportului), de 3,7 milioane de euro, reprezentând cofinanțarea din partea UE”, a completat Maria Grapini.

„De ce am considerat că este necesar să informez despre aceste lucruri? Pentru că toate aceste sesizări făcute de Curtea de Conturi pot duce la sancționarea României, în perioada următoare, în sensul diminuării fondurilor. Pur și simplu, să se taie aceste sume care se consideră că au fost cheltuite fără acea analiză cost-beneficiu. În context, eu trag, încă o dată, un semnal de alarmă în sensul că acești bani, care sunt dedicați din bugetul UE, nu sunt pentru un guvern sau un ministru care se află temporar la conducerea unui portofoliu – în acest caz vorbim de ministrul Transporturilor – și sunt bani alocați pentru cetățenii din statul respectiv. Așadar, este foarte important modul de cheltuire al acestor bani și cer, încă o dată, transparență, în contextul în care s-a atras atenția de către UE și de către Curtea de Conturi și, din păcate, la acest capitol România nu stă bine”, a avertizat europarlamentarul Grapini.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.