Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, face demersuri pentru mamele românce care doresc să revină în țară

Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, a adresat o scrisoare deschisă ministrului Muncii, Raluca Turcan. Demersul europarlamentarului Grapini a fost generat de scrisorile primite în ultima perioadă de la mai multe mame românce care, după ce au lucrat, trăit și născut într-o țară membră a UE, s-au confruntat cu o situație anormală în momentul revenirii în țară.

Concret, Maria Grapini i-a prezentat ministrului Turcan cazul unei tinere mame, cu un copil de trei luni, care a fost angajată cu carte de muncă în Germania și care a decis să revină, împreună cu familia sa, în țara natală. Spre surprinderea acestei tinere care primea indemnizația pentru creșterea copilului în Germania, Agenția de resort din România i-a precizat că, în țara noastră, nu are dreptul la indemnizație deoarece trebuia să lucreze, în România, minim o lună în ultimele 12 luni anterioare nașterii copilului.

Cum este posibil, doamnă ministru, ca România să nu plătească, în continuare, indemnizația de creștere a copilului pentru aceste mame? Cum încurajează Guvernul României, ministerul pe care îl conduceți, reîntoarcerea românilor, a tinerelor mame, în propria lor țară?, a întrebat-o, punctual, europarlamentarul Grapini, în cadrul scrisorii deschise pe care o prezentăm, integral, în continuare, pe ministrul Turcan.

Către Ministerul Muncii și Protecției Sociale,

În atenția doamnei ministru Raluca Turcan

Stimată doamnă ministru

În calitatea mea de europarlamentar, am primit scrisori de la mai mulți cetățeni români, mame care doresc să se întoarcă în țară, după ce au lucrat, trăit și născut într-o țară membră a Uniunii Europene. Problemele cu care se confruntă acestea la revenirea în România sunt, din punctul meu de vedere, anormale și trebuie rezolvate de urgență.

Cum este posibil, doamnă ministru, ca România să nu plătească, în continuare, indemnizația de creștere a copilului pentru aceste mame? Cum încurajează Guvernul României, ministerul pe care îl conduceți, reîntoarcerea românilor, a tinerelor mame, în propria lor țară?

Una dintre scrisorile primite prezintă o situație alarmantă care pare însă să se perpetueze în România. Concret, o tânără mamă care a lucrat, angajată cu carte de muncă, în Germania, cu un copil de trei luni, s-a hotărât să revină, împreună cu familia sa, în țara natală. În aceste condiții, respectiva persoană nu va mai primi indemnizație din țara în care a locuit și, la revenirea în România, va trebui să își caute un loc de muncă deși are un copil de doar trei luni.

Interesându-se la Agenția care se ocupă cu plata indemnizațiilor pentru concediu creștere copil, dacă are dreptul în continuare la acest concediu până la împlinirea vârstei de doi ani ai copilului, răspunsul a fost că nu are dreptul la indemnizație deoarece trebuia să lucreze, în România, minim o lună în ultimele 12 luni anterioare nașterii copilului.

Având în vedere faptul că această persoană a lucrat cu acte în regulă într-un stat membru al UE – și aceste cazuri sunt numeroase – în acest caz Germania, aș dori, doamnă ministru, să-mi menționați cum vă gândiți să rezolvați ca aceste mame să beneficieze, în continuare, de indemnizația respectivă, de ce aceste drepturi încetează în momentul revenirii în țară și care sunt propunerile ministerului pe care îl conduceți pentru remedierea situației?

Europarlamentar Maria Grapini,

Vicepreședinte al Comisiei pentru Piața internă și protecția consumatorilor din Parlamentul European

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.