Eurodeputatul PPU-SL, Maria Grapini, cere comisarului pentru transporturi să verifice modul în care se fac controalele transportatorilor în spațiul Schengen
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, continuă să susțină drepturile transportatorilor români, discriminați, din păcate, în anumite state membre ale Uniunii Europene. Cazul unui transportator român care a fost sancționat, în Austria, cu patru amenzi nejustificate, a revoltat-o pe Maria Grapini.
În aceste condiții, eurodeputatul Grapini i-a transmis comisarului pentru transporturi, Adina Vălean, o scrisoare deschisă pe marginea acestui subiect care prejudiciază interesele transportatorilor din Europa de Est, în special celor români, în spațiul Schengen.
Reacția Mariei Grapini a venit în contextul sesizărilor primite de la transportatorii rutieri care tranzitează Austria cu autovehicule înmatriculate în țări din afara spațiului Schengen și care au avut parte de un tratament discriminatoriu și abuziv.
“ Controalele discriminatorii practicate în anumite state membre ale UE creează discriminări între companiile de transport. Am primit multe sesizări despre excesul de zel practicat în Austria și cred că este obligația Comisiei Europene să notifice statul care practică dublul standard”, a punctat europarlamentarul umanist care, în context, i-a trimis comisarului european pentru transporturi, Adina Vălean, următoarea scrisoare deschisă:
Către Comisia Europeană,
În atenția Doamnei Adina VĂLEAN, Comisar pentru transport,
Stimată Doamnă Comisar,
Am primit mai multe sesizări de la transportatorii rutieri care tranzitează Austria cu autovehicule înmatriculate în țări din afara spațiului Schengen. Acești transportatori rutieri acuză că se fac controale tehnice discriminatorii și abuzive, precum se întâmplă în Austria, unde un transportator român mi-a semnalat că a primit patru amenzi nejustificate. Mai mult, transportatorul român acuză autoritățile austriece de comportament necorespunzător, încercând astfel să-l intimideze.
În plus, după cum sigur știți, controalele tehnice care pot fi aplicate în trafic vehiculelor comerciale care circulă pe teritoriul Uniunii Europene au fost reglementate prin Directiva 2014/47/UE. Astfel, vehiculele de transport pot fi supuse unor controale detaliate în trafic, vizând mai ales frânele, anvelopele, jantele și șasiul. Inspectorii care efectuează aceste controale nu trebuie să facă nicio discriminare pe baza naționalității șoferilor sau țării de înmatriculare și nu au voie să aibă conflicte de interese în exercitarea funcției.
Transportul rutier de mărfuri în Europa a trecut printr-o serie de reglementări legale, de-a lungul timpului, atât la nivelul Uniunii Europene, cât și la nivelul țărilor membre.
La nivelul Uniunii Europene, Tratatul de la Lisabona a inițiat liberalizarea pieței de transporturi rutiere, toate reglementările UE ulterioare urmărind, de obicei, eliminarea restricțiilor de acces pentru transportatori, bazate pe naționalitate sau țara din Uniunea Europeană unde operatorul este înregistrat.
Din păcate, există, în continuare, abuzuri din partea autorităților de control rutier ale statelor membre din spațiul Schengen, precum este cazul transportatorului rutier român care a tranzitat Austria, pentru a se întoarce în România.
Acesta acuză autoritățile abilitate pentru controlul tehnic al autovehiculelor din Austria că l-au penalizat cu patru amenzi pe motive neîntemeiate. Astfel de abuzuri nu ar trebui să existe față de cetățenii care provin din afara spațiului Schengen.
Doamnă Comisar, vă atașez documentele pe care le-am primit de la transportatorul rutier român și sper să găsim o soluție pentru a ameliora aceste abuzuri din partea unor autorități naționale din statele membre care fac parte din spațiul Schengen.
Aștept cu interes răspunsul dumneavoastră.
Cu stimă,
Europarlamentar Maria GRAPINI
Vicepreședinte al Comisiei pentru piața internă și protecția consumatorilor
Membru al Comisiei pentru transport și turism