Comisia Europeană răspunde întrebărilor Mariei Grapini pe tema vaccinării copiilor împotriva Covid-19

Europarlamentarul PPU (social-liberal), Maria Grapini, a adresat o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe controversata temă a vaccinării copiilor împotriva Covid-19.

Potrivit eurodeputatului Grapini, există presiuni politice și sociale tot mai mari asupra părinților pentru ca aceștia să-și vaccineze copiii împotriva Covid-19, în ciuda faptului că specialiștii au transmis, în numeroase rânduri, că datele privind riscurile și beneficiile unei eventuale vaccinări la copii și adolescenți sunt, în prezent, insuficiente și, ca atare, nu se poate face nicio recomandare.

În contextul în care, susține Maria Grapini, cetățenii români sunt îngrijorați de deciziile ce vor fi luate de autoritățile naționale, europarlamentarul umanist a adresat, punctual, următoarele întrebări Comisiei Europene:

1.Având în vedere informațiile contradictorii și lipsa unui mesaj coerent și documentat științific de OMS, legat de vaccinarea anti-Covid-19 a copiilor, ce își propune Comisia să facă?

2.Va solicita informații și documentare științifică de la OMS, care primește sume consistente de la statele membre, prin care să se clarifice dacă este indicată sau nu vaccinarea copiilor?

3.Pot fi vaccinați copiii fără acordul părinților?

În numele Comisiei Europene, a răspuns Stella Kyriakides, comisar european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară.

Comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară îi dă, practic, dreptate europarlamentarului Maria Grapini, precizând că deși Agenția Europeană pentru Medicamente (organismul științific care evaluează dacă vaccinurile și alte medicamente ar trebui autorizate sau nu și cu ce indicații) a recomandat acordarea unei prelungiri a indicației pentru a include utilizarea, la persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 de ani, în prezent, unele state membre ale UE urmează această indicație, în timp ce altele, nu. Mai mult, înaltul oficial european a precizat că politicile, programele și serviciile de vaccinare țin de competența statelor membre și nu este o cerință expresă a UE. Acest lucru este valabil, de asemenea, pentru a decide dacă vaccinarea copiilor necesită sau nu consimțământul părinților.

„Vaccinurile împotriva COVID-19, provenite de la patru producători de vaccinuri – BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Janssen, sunt în prezent autorizate pentru utilizare în UE. Toate aceste vaccinuri au fost aprobate pentru persoanele cu vârsta de 18 ani și peste, cu excepția celui din partea BioNTech/Pfizer care a fost aprobat pentru utilizare la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste”, se mai arată în răspunsul transmis de Stella Kyriakides europarlamentarului Grapini.

După răspunsul primit de la comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, europarlamentarul Maria Grapini a reacționat:

“Guvernanții  trebuie să informeze corect cetățenii privind vaccinarea copiilor! Iată răspunsul Comisiei Europene! De ce nu spune guvernul adevărul? Vrea să consume stocul de vaccin? Încetați cu abuzurile! Nu puneți în pericol o întreagă generație!”.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.