Ministrul Cseke Attila dă replica liderilor USR și PSD: „E dreptul fiecărui guvern să stabilească nişte priorităţi!”
Ministrul Dezvoltării a explicat joi seară de ce au fost împărţiţi discreţionari banii din Fondul de rezervă al Guvernului. Măsura s-a lăsat cu multe plângeri penale.
Cseke Atilla a afirmat, joi seară, că toată clasa politică ştia de mult că se vor aloca bani primăriilor, dar a apreciat că această decizie nu a fost luată înaintea congreselor PNL şi USR. ”Este, până la urmă, dreptul fiecărui guvern să stabilească nişte priorităţi pe comunităţile locale”, a afirmat ministrul, explicând că toate guvernele au făcut asta de-a lungul timpului.
”Eu cred că toată lumea ştia, şi în sfera politică, că se va da o Hotărâre de Guvern pentru a sprijini dezvoltarea locală şi comunităţile locale. Eu cred că a fost o decizie bună că această HG nu a venit înainte de cele două congrese. Sunt tot felul de acuzaţii, totuşi suntem după cele două congrese. Nu se poate acuza Guvernul că a dat cu o anumită intenţie. Orice resursă financiară pentru o comunitate locală înseamnă, ori acoperirea cheltuielilor de funcţionare, ori cheltuieli pentru cofinanţare de proiecte europene sau naţionale, ori, pur şi simplu, cheltuieli urgente”, a declarat, joi seară, la Digi 24, Cseke Atilla.
Acesta a precizat că, din cele aproape 3.000 de UAT care au solicitat, aproape 2.800 au primit fonduri. ”Este dreptul fiecărui Guvern şi nu vreau să mă întorc în istorie pentru că şi alte guverne au făcut acest lucru. Este, până la urmă, dreptul fiecărui guvern să stabilească nişte priorităţi pe comunităţile locale. Acum, sigur, dacă clasa politică doreşte…”, a mai afirmat ministrul, referindu-se la primarii nemulţumiţi că nu au primit bani.
Ministrul a explicat că este normal să fie susţinute primăriile cu probleme de funcţionare. ”În ceea ce priveşte partea de investiţii, întotdeuna, în orice ţară din această lume, guvernul stabileşte anumite priorităţi, unde investeşte cu prioritate pentru că nu în toate localităţile poţi să investeşti (…) De data asta, este vorba despre probleme de funcţionare şi de cofinanţare la proiecte europene şi proiecte naţionale şi acesta este cel mai important aspect”, a mai declarat ministrul Cseze Attila.
”Acum trei ani erau alţi primari, de altă culoare, nemulţumiţi de hotărârile de guvern de atunci”, a adăugat ministrul, precizând că, de exemplu, municipiul Craiova, al cărui primar s-a arătat nemulţumit că nu a primit bani, are alocate în Programul Anghel Saligny fonduri de 43 milioane lei pentru care nu are decât să depună proiecte.