Maria Grapini cere Comisiei Europene aplicarea unor măsuri mai eficiente pe tema combaterii spălării banilor. Comisarul pentru servicii financiare, Mairead McGuiness, îi răspunde eurodeputatului umanist!
Europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în grupul S&D, a adresat Comisiei Europene, o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe importanta temă a combaterii spălării banilor.
“Cred că măsurile luate până acum nu au avut eficiența așteptată și cred că spălarea banilor este un flagel care duce la sărăcirea populației, dar și la creșterea terorismului”, a avertizat europarlamentarul umanist.
Potrivit eurodeputatului Grapini, măsurile luate la nivelul UE pentru a combate spălarea banilor și finanțarea terorismului prezintă unele deficiențe. Mai mult, în contextul în care cadrul de supraveghere al UE este fragmentat și coordonarea sa este deficitară, acesta nu reușește, susține Maria Grapini, să asigure o abordare coerentă și condiții uniforme de aplicare.
“Spălarea banilor este practica de legitimare a produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni, prin introducerea acestora în economia reglementată, pentru a le masca originea ilegală. În Europa, Europol estimează că valoarea tranzacțiilor suspecte este echivalentă cu aproximativ 1,3 % din PIB-ul UE. La nivel internațional, această cifră este estimată a fi aproape de 3 % din PIB-ul mondial”, a mai punctat Maria Grapini, care a adăugat, în context, că date recente arată că peste 75 % din tranzacțiile suspecte, raportate în UE, proveneau de la instituții de credit din peste jumătate dintre statele membre.
În context, Maria Grapini a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarea întrebare:
Ia în considerare Comisia să elaboreze o strategie de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului prin intermediul instituțiilor de credit?
În numele Comisiei Europene, a răspuns comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital, Mairead McGuiness.
Potrivit comisarul McGuiness, legislația actuală a UE, în materie de combatere a spălării banilor (CSB), este rezultatul a 30 de ani de dezvoltare progresivă și reprezintă un cadru solid în materie de combatere a spălării banilor. De asemenea, Comisia monitorizează intens punerea în aplicare a cadrului, în statele membre, iar Autoritatea Bancară Europeană își utilizează în mod activ noile competențe în acest domeniu. În același timp, mai spune oficialul european, Comisia colaborează strâns cu partenerii săi din cadrul Grupului de Acțiune Financiară Internațională pentru a promova standarde înalte în materie de combatere a spălării banilor, la nivel mondial.
Mai mult, Mairead McGuiness a precizat că, în planul său de acțiune din 7 mai 2020, Comisia a recunoscut necesitatea de a lua măsuri suplimentare pentru consolidarea politicii Uniunii în materie de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului. Totodată, a completat comisarul pentru servicii financiare, stabilitate financiară și uniunea piețelor de capital, la 21 iulie 2021, Comisia a publicat un pachet de propuneri legislative menite să armonizeze în continuare normele UE, în acest domeniu, și să consolideze cadrul instituțional de punere în aplicare a acestora, atât la nivel național, cât și la nivelul UE, inclusiv prin instituirea unei noi autorități de combatere a spălării banilor la nivelul UE.
“Normele mai armonizate vor oferi claritate cu privire la măsurile pe care trebuie să le ia entitățile obligate, inclusiv instituțiile de credit și financiare, dar fără a se limita la acestea. Împreună cu acțiunile autorității de combatere a spălării banilor, acest lucru va îmbunătăți prevenirea și detectarea posibilelor cazuri de spălare a banilor și de finanțare a terorismului. Măsurile de îmbunătățire a înțelegerii de către entitățile obligate a metodelor și tendințelor infracționale vor face, de asemenea, ca suspiciunile raportate unităților de informații financiare să fie mai relevante pentru analizele lor”, se mai arată în răspunsul transmis de oficialul european europarlamentarului Maria Grapini.