Analizarea solului: cum și de ce să examinezi solul din grădină?

Solul este cel mai important element al ecosistemului în grădina ta. Acesta nu este doar un substrat pentru plante, ci și un depozit de apă, aer și nutrienți esențiali. Pământul sănătos, cu o structură și o compoziție potrivită, înseamnă plante sănătoase și, având grijă de sol, ai grijă de întreaga grădină.

Cum se studiază compoziția solului?

Pentru a afla compoziția fizică a solului, trebuie doar să îl iei în mână și să îl strângi. Pământul argilos va forma o minge compactă și va păta degetele, iar solul nisipos nu este lipicios. Pământul perfect de grădină, atunci când este strâns în palmă, îți va murdări ușor degetele și este format dintr-un amestec de sol argilos și nisipos, dar și o doză mare de materie organică. Prin urmare, solul de grădină ar trebui să fie bogat în humus, ceea ce va îmbunătăți permeabilitatea argilei și stocarea apei în nisipul ușor. Compoziția chimică a solului poate fi verificată doar în laboratoare care se ocupă de diferite analize ale apei, aerului sau solului și chiar de managementul deseurilor și monitorizarea biodiversității.

Materia organică este esențială pentru sol, căci aceasta găzduiește milioane de microorganisme benefice și animale mici (râmele), care sunt responsabile pentru desfășurarea multor reacții chimice necesare pentru a oferi mineralelor posibilitatea de a fi absorbite de plante.

În urma efectuării unor analize sol, specialiștii din laborator pot verifica și determina, printre altele:

  • compoziția granulometrică a solului
  • conținutul de macronutrienți (P, K, Mg, Ca)
  • conținutul de azot
  • conținutul de micronutrienți (Cu, Zn, Mn, Fe, B)
  • salinitatea și acidificarea (ph-ul)
  • conținutul de humus (carbon organic)
  • conținutul de impurități de metale grele
  • recomandări de fertilizare pentru anumite culturi.

Nu trebuie uitat însă faptul că fertilizarea minerală (artificială) este utilizată numai pentru a completa deficiențele elementelor esențiale din sol. Baza ar trebui să fie fertilizarea naturală, datorită căreia materia organică valoroasă este introdusă în sol.

De ce este recomandată analizarea solului?

Reticența de a studia compoziția chimică a solului rezultă adesea din ignoranța grădinarilor și fermierilor în legătură cu fertilizarea rațională. Din păcate, aceștia aplică îngrășămintele fără ca fertilizarea minerală să fie întotdeauna necesară.

Nevoile de fertilizare sunt determinate pentru culturile individuale și trebuie stabilite doar după o analiză prealabilă a compoziției solului. Probele de sol se recoltează la începutul primăverii (înainte de apariția vegetației) sau toamna. Prelevarea probelor trebuie evitată imediat după aplicarea îngrășămintelor minerale, după fertilizarea organică și în perioadele de secetă excesivă sau sol umed, căci rezultatele nu vor fi în concordanță cu realitatea.

 

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.