Maria Grapini cere explicații CE, pe tema importurilor de produse agricole din Ucraina, fără plata taxelor vamale. Comisarul pentru Agricultură îi răspunde eurodeputatului umanist!

SD

maria.grapini@europarl.europa.eu

Preocupată de importurile de produse agricole din Ucraina, fără plata taxelor vamale care îi afectează pe fermierii români, supuși, în aceste condiții, unei presiuni a prețului, europarlamentarul umanist, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe marginea acestui subiect important.
Eurodeputatul Grapini susține că a primit mai multe sesizări de la fermierii români care se confruntă cu o dublă presiune: creșterea prețurilor la carburanți și energie, situație ce conduce, pe de o parte, la scumpirea produselor lor și, pe de altă parte, la intrarea pe piață a produselor agricole din Ucraina, fără taxe vamale.
În context, Maria Grapini a adresat, punctual, următoarea întrebare Comisiei Europene:
Cum consideră Comisia Europeană că ar putea fi sprijiniți fermierii români și, în context, toți fermierii de pe piața internă a UE, pentru a rezista pe piață și pentru a putea să-și recupereze banii investiți în producția din acest an?
În numele Comisiei Europene, a răspuns comisarul european pentru Agricultură, Janus Wojciechowski.
În ceea ce privește creșterea semnificativă a prețurilor pe piețele de mărfuri și provocările pentru echilibrul de aprovizionare cu anumite produse, a punctat comisarul pentru Agricultură, Comisia a adoptat, în martie 2022, o Comunicare privind securitatea alimentară.
Potrivit lui Wojciechowski, pentru a sprijini fermierii cei mai afectați din UE, Comisia a adoptat un pachet de sprijin, în valoare de 500 de milioane de euro, care poate fi suplimentat prin contribuții corespunzătoare ale statelor membre, de până la 200 %. Comisia a adoptat, de asemenea, a mai spus oficialul european, un cadru temporar de criză pentru măsurile de ajutor de stat, care să permită statelor membre să introducă măsuri de remediere a perturbării grave a economiei cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia.
În plus, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene, Parlamentul European și Consiliul au adoptat, la 29 iunie 2022, Regulamentul (UE) 2022/1033 care permite statelor membre să utilizeze până la 5 % din alocările Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală pentru 2021 și 2022, pentru sprijin temporar excepțional, a completat comisarul pentru Agricultură.
Mai mult, Janus Wojciechowski a menționat că, pe 4 iunie 2022, a intrat în vigoare Regulamentul (UE) 2022/870 care prevede accesul, fără taxe vamale și contingente, pe piața UE, pentru produsele ucrainene. Acest regulament, susține oficialul european, vizează facilitarea exporturilor ucrainene și stimularea economiei Ucrainei, care este grav slăbită de agresiunea militară rusă.
“Comisia monitorizează îndeaproape impactul acestor măsuri de liberalizare a comerțului asupra piețelor UE. Regulamentul prevede o clauză de salvgardare, care poate fi activată în cazul în care o creștere bruscă a importurilor din Ucraina cauzează sau amenință să cauzeze dificultăți grave producătorilor din UE ai acelorași mărfuri, pentru a preveni orice prejudiciu pentru producătorii din UE”, se mai arată, în răspunsul transmis europarlamentarului umanist, de către comisarul european pentru Agricultură.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.