Totul despre lista neagră a datornicilor la ANAF

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală are grijă să-i strângă cu uşa pe cei care uită de datoriile către stat, dar vrea să-i dea exemplu şi pe cei care sunt oneşti şi nu uită de taxe şi impozite.

ANAF va publica, trimestrial, lista contribuabilor, persoane juridice, care au declarat şi au achitat la scadenţă obligaţiile fiscale de plată şi care nu au obligaţii restante.

Potrivit ANAF, condiţiile ce trebuie îndeplinite cumulativ de către contribuabili la întocmirea listei sunt:

a) sunt depuse, pe perioada de prescripţie a dreptului de a stabili obligaţii fiscale, toate declaraţiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, până la data întocmirii listei.

”Această condiţie se consideră îndeplinită şi în cazul în care, pentru perioadele în care nu s-au depus declaraţii fiscale, obligaţiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal”, a transmis ANAF.
b) au achitate la scadenţă/termenul de plată prevăzut de lege, obligaţiile fiscale principale şi accesorii, în trimestrul pentru care se realizează publicarea listei;
c) nu înregistrează obligaţii bugetare restante la data întocmirii listei.
”În categoria contribuabililor care sunt cuprinşi în listă fac parte şi contribuabilii care se încadrează în situaţiile prevăzute la art. 157 alin. (2) şi (3) din Codul de procedură fiscală, inlcusiv cei care beneficiază de înlesniri la plată acordate potrivit legii, care se află în derulare. Având în vedere faptul că pentru o parte din obligaţiile declarative nu există un termen clar de depunere a declaraţiei (ex. declaraţia de accize se depune la autoritatea competentă în termen de 5 zile calendaristice de la data eliberării pentru consum, potrivit art. 346 alin. (3) din Codul fiscal – data cunoscută doar de către contribuabil), condiţia de declarare se verifică la data întocmirii listei, respectiv dacă până la această dată, sunt depuse toate declaraţiile, conform vectorului fiscal, indiferent de termenul legal de declarare”, a mai transmis ANAF.

ANAF, prin Serviciul de valorificare bunuri Bucureşti din cadrul Direcţiei operative de valorificare bunuri confiscate – Direcţia generală de executări silite cazuri speciale, a organizat săptămâna trecută o licitaţie publică în urma căreia a realizat încasări semnificative la bugetul de stat, anunţă luni instituţia.

Încasarile, în sumă de 326.325 de lei, au fost realizate prin ”valorificarea unui grup de obiecte metale şi/sau pietre preţioase compus din 136 de obiecte din aur”.

l

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.