Piața imobiliară, în scădere! Românii au cumpărat, în acest an, mai puține locuințe decât în anul 2021!
Cetățenii din țara noastră au cumpărat în primele zece luni ale anului 2022 cu 5.000 mai puține imobile față de aceeași perioadă a anului trecut. Tranzacțiile s-au redus de la lună la lună.
Cel mai mult au scăzut tranzacțiile în domeniul imobiliar în județele Olt, Argeș, Teleorman, cu peste 30%. În Vâlcea și Tulcea au fost, de asemenea, scăderi puternice, de peste 20%, informează ObservatorNews.
În mod surprinzător, au existat și județe cu creșteri exponențiale ale tranzacțiilor, precum Caraș-Severin, care este pe plus cu 44% în primele zece luni din 2022, față de aceeași perioadă a anului trecut. De asemenea, Covasna înregistrează cu 40% mai multe tranzacții finalizate.
În București s-au vândut și s-au cumpărat în 2022 cu 10% mai multe imobile față de anul trecut.
Totuși, la nivel național s-a înregistrat o scădere a pieței imobiliare cu 3,5%. Trendul are mari șanse să continue, pe fondul acutizării crizei economice, respectiv a scumpirii creditelor.
România este țara din UE cu cei mai mulți proprietari de imobile. Un segment important al populației își dorește să cumpere apartamente și garsoniere pentru a le oferi în chirie.
Adrian Asoltanie, investitor în imobiliare, autor de cursuri de educație financiară, susține că românii care vor să cumpere apartamente sau garsoniere pentru închiriere trebuie să fie atenți la trei aspecte esențiale: locație, structură de rezistență, vecini. Finisajele sunt aproape deloc importante, pentru că pot fi schimbate, a atenționat specialistul.
„Nu aș vrea să ne ia ochii atunci când mergem la o vizionare, parchetul din Germania cu faianța și ușile și geamurile din Spania. Pe astea poți să le schimbi. Focusul trebuie să fie pe ceea ce nu mai poți să schimbi și acolo trebuie să ai mare grijă”, a declarat specialistul, într-un vlog de pe YouTube, citată de DailyBusiness.