USR prezintă „Cartea neagră a guvernării PSD-PNL”: Eșecuri pe linie ale guvernului Ciucă!
Noi spitale sau autostrăzi nu au depăşit nici în acest an „stadiul de dorinţă”, scrie USR în „Cartea neagră a guvernării”, elaborată în contextul împlinirii unui an de guvernare PSD-PNL.
„Noi spitale sau autostrăzi nu au depăşit nici în acest an stadiul de dorinţă. Ministrul Sănătăţii încă mai lucrează la lista noilor spitale, ministrul Transporturilor încă mai schiţează autostrăzi pe şerveţele”, susţine USR.
Conform raportului elaborat de USR, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, „principala sursă de modernizare” a României pe termen scurt, „este în pericol de a nu mai fi continuat”. USR apreciază că este „dezolant ritmul şi calitatea cu care Guvernul reuşeşte să îndeplinească” cerinţele din PNRR, în condiţiile în care jaloanele din primul an „ţin mai degrabă” de adoptarea unor reglementări.
„Greul abia urmează şi nu există niciun indiciu că Guvernul ar putea reuşi să ajungă în etapa următoare. Cea mai mare parte a energiei investite de guvernanţi în domeniul PNRR a fost îndreptată spre a-l contesta, nu spre a construi autostrăzi, spitale, şcoli, grădiniţe şi creşe. O parte dintre miniştrii responsabili au încercat să îl schimbe. Dar asta s-a petrecut doar în declaraţiile date la Bucureşti. Oficialii de la Comisia Europeană nu au primit oficial nicio solicitare în acest sens. Însuşi prim-ministrul Nicolae Ciucă a fost la Bruxelles cu acest scop. S-a întors exact aşa cum s-a dus”, se arată în raport.
USR susţine că legile învăţământului oferă „o protecţie imbatabilă” fraudei academice şi că „se concentrează pe excelenţa celor câteva vârfuri din rândul elevilor, lăsând de izbelişte” o mare masă de elevi, despre a căror soartă „legea nu spune nimic”.
Conform USR, deciziile „inepte prin care Guvernul a încercat să controleze piaţa de energie” au făcut ca România să aibă printre cele mai mari preţuri la energie pentru populaţie din Europa.
„Măsurile populiste ale Guvernului şi Coaliţiei de guvernare – ajutoare, vouchere şi măriri de salarii – au alimentat şi mai mult inflaţia generată în principal de preţurile la energie. De aici, tăvălugul scumpirilor a fost de neoprit. (…) Guvernul a deschis larg robinetul ajutoarelor, angajărilor în sistemul public şi cheltuielilor bugetare iresponsabile, a taxat agresiv munca şi sectorul privat. Această strategie anulează orice încercare de a sprijini în mod real categoriile de populaţie aflate la risc, fiindcă generează inflaţie şi mai mare”, se arată în raport.
În raport este semnalat un deficit de energie electrică de până la 30% din consumul intern, un deficit de gaze naturale „care poate urca până la 50% din consum” în zilele cele mai reci.
„Extragem o cantitate nesemnificativă din Marea Neagră, sursele de energie regenerabilă nu se mai dezvoltă, fiindcă nu mai pot livra în sistemul energetic naţional, iar lemnele de foc au dispărut cu totul de pe piaţă a doua zi după ce Guvernul a plafonat preţul de vânzare. De câte ori auziţi politicienii Coaliţiei de guvernare că deplâng preţul energiei – gaze şi electricitate – amintiţi-vă că principalul producător de energie electrică din România (aproximativ 70% din piaţă) este chiar statul, prin Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau CE Oltenia”, adaugă USR.
Sunt invocate estimări conform cărora România va „depăşi cu mult deficitul bugetar” de 5,8% din PIB.