Ludovic Orban (Forța Dreptei) pune tunurile pe ASF după „explozia” prețurilor la polițele RCA!
Liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban, acuză faptul că și anul acesta prețul polițelor RCA crește semnificativ. Declarația lui Orban a venit în contextul în care ASF a publicat prețurile de referință, care indică o creștere medie de 15%, dar pentru anumite categorii de șoferi este posibilă o creștere de până la 40%.
„Noile creșteri de prețuri vin după ce deja în 2022 s-a înregistrat o creștere a primei medii de 70% pentru persoanele fizice și de 60% pentru persoanele juridice. Asta în condițiile în care dauna medie a înregistrat o creștere de doar 5%. Creșterea absurdă a polițelor RCA de anul trecut a avut ca principal motiv falimentul City Insurance, care era liderul de piață. Acest faliment a înrăutățit condițiile de piață și a permis actorilor economici rămași în piață să ridice prețul în urma dispariției unui concurent foarte important.
Scumpirile de anul acesta au drept cauză, pe lângă concurența redusă, adoptarea de către ASF a două decizii.
Prima este creșterea în cursul anului 2022 a contribuției asigurătorilor la Fondul de Garantare a Asiguraților de la 1% la 4%”, a punctat Orban.
În opinia liderului Forța Dreptei, a doua decizie luată de ASF este aceea de evidențiere distinctă a cheltuielilor de distribuție. Adică asigurătorul, susține Orban, trebuie să evidențieze în mod distinct cât este valoarea primei de asigurare și cât reprezintă cheltuielile de distribuție. „Teoretic, această modificare a reglementării ar fi trebuit să ducă la scăderea polițelor. În realitate, ele au crescut după 8 septembrie, data de intrare în vigoare a noii norme. 93% dintre polițele RCA sunt vândute de brokeri. Aceștia susțin că firmele de asigurare și-au introdus costurile proprii de distribuție în cadrul primei nete și asta a dus la creșterea prețului polițelor RCA”, a mai spus Orban.
„Cele mai importante scumpiri ale polițelor RCA din ultimii ani au avut drept cauză falimentul unor societăți de asigurare ( Astra, Carpatica și City ) care erau, la momentul falimentului, lideri pe piața RCA. Vinovatul principal este fără discuție ASF. Cum a fost posibil să ajungă lideri de piață societăți ale căror probleme erau binecunoscute? Ce fel de supraveghere a realizat ASF dacă societăți despre care se știa că nu respectă legislația, că deturnează banii asiguraților către alte firme din grup sau către câștiguri personale ale acționarilor, că nu au contracte de reasigurare care să stea în picioare, au putut să ajungă în situația de a domina piața polițelor RCA?
Pentru ilustrarea ineficienței supravegherii efectuate de ASF am să vă prezint cum au apărut găurile care au provocat în final falimentul City Insurance, deținută de cumnatul lui Adrian Năstase, Dan Odobescu:
– 1, 2 miliarde lei, minus din vânzarea sub prețul notificat al polițelor, pentru a atrage mai mulți clienți;
– 422 de milioane lei, pierderi generate de faptul că City nu a efectuat demersuri de recuperare a creanțelor din reasigurare;
– 54 de milioane lei, pierderi provocate de nerecuperarea creanțelor din regres;
– 185 de milioane lei, pierderi ale filialelor din Grecia și Italia;
– 45 de milioane lei, pierderi din penalități și cheltuieli de executare ca urmare a neplății la timp a daunelor:
– 147 de milioane lei, gaură provocată de plata unor dobânzi și comisioane de succes pentru credite fictive luate de la societatea mamă și de la o societate din Portugalia;
– 57 de milioane lei, pierderi generate de nerecuperarea unui împrumut acordat către City Invest&Management, societate afiliată:
– 42 de milioane lei, pierderi provocate de tranzacții în pierdere cu terenuri.
Toate aceste pierderi s-au acumulat în timp. ASF avea obligația să supravegheze activitatea companiei, dar este evident că a închis ochii la toate matrapazlâcurile făcute de conducerea firmei de-a lungul timpului. La fel s-au petrecut lucrurile și în cazul Astra și în cazul Carpatica”, a mai spus Orban.