Ce sunt panourile fotovoltaice, cum alegi și cât te costă un kit de panouri fotovoltaice în 2023

Anul 2023 a continuat cu preocuparea anului 2022, criza energetică. O altă preocupare ce derivă este modul în care putem produce energie electrică sau termică și cum să facem economii la facturile lunare, mai ales când locuiești la casă. Panourile fotovoltaice au devenit constant mai populare și un răspuns activ pentru toți cei care doresc să reducă facturile la energie electrică, la curent cum spunem noi românii.

În continuare îți descriem ce sunt panourile fotovoltaice, care sunt diferențele între panouri solare și cele fotovoltaice. Mai descriem, pe scurt tipuri de panouri fotovoltaice și în funcție de ce alegi kit-ul potrivit pentru casa ta.

Ce sunt panourile fotovoltaice și cum funcționează?

Panourile fotovoltaice sunt sisteme complexe care captează energia soarelui din fotoni și o transformă în energie electrică. Astfel, sursa primară este soarele, dar panourile fotovoltaice pentru a fi eficiente au nevoie de lumină, ci nu de căldură. Acesta spre o deosebire de panourile solare pentru producția de apă caldă care captează căldura.

Diferențe între panouri fotovoltaice și panouri solare pentru apă caldă

O primă diferență este scopul pentru care fiecare sistem este montant, energia pe care fiecare o produce. În timp ce panourile fotovoltaice produc energie electrică, panourile solare produc apă caldă care poate fi folosită într-un sistem termic.

O a doua diferență este sursa de energie. Deși generic este soarele în ambele situații, după cum am scris mai sus, în cazul panourilor fotovoltaice se produce energie electrică din transformarea energiei fotonilor care ating suprafața panourilor, în timp ce panourile solare preiau din căldura solară. Așadar un panou fotovoltaic nu depinde de căldură și temperatură, ci de lumină, așadar este funcțional și iarna.

Tipuri de panouri fotovoltaice: monocristaline, policristaline și amorfe

Sunt trei tipuri de panouri fotovoltaice în funcție de materialul din care sunt produse, aceste diferențe conducând și spre rezultate de eficiență, producând mai multă energie electrică.

Spre exemplu, panourile monocristaline și cele policristaline au la bază același componente de bază – siliciu- diferența fiind modul în care acesta este produs efectiv ( bară de siliciu vs siliciu lichid turnat). De aici o diferență de cost, dar și de eficiență. Un panou fotovoltaic monocristalin poate atinge eficiență maximă de aproape 21 %, spre exemplu panourile monocristaline 400 W de la Viessmann (20.7 %).

Panourile policristaline se dovedesc eficiente și în zone încinse, deși eficiența maximă e mult mai mică.

Alegi panourile fotovoltaice în funcție de necesarul de energie electrică, putere panouri (kwp), eficiență, suprafața de acoperiș, sistemul de prindere ( tablă / țiglă), on / off grid (conectat sau nu la rețea), alimentare, putere per 24 h, eficiență și, bineînțeles, preț.

Cât costă panourile fotovoltaice pentru casa mea?

Fiecare lucrare are specificul ei și este dimensionată potrivit fiecărui proiect în parte. Vă putem ajuta cu un exemplu, un kit de panouri fotovoltaice de 5 kW, preț per pachet și ce include.

Acesta include 14 panouri cu celule monocristaline, invertor, contor, cabluri și costă aproximativ 30.000 lei pe QuickShop.ro, magazin de panouri fotovoltaice, instalații, încălzire- răcire, confortul casei.

Care e eficiența panourilor fotovoltaice și cum se reflectă în economii?

Randamentul panourilor fotovoltaice monocristaline, cele mai eficiente, este de până 21%. Astfel, din totalul energiei solare care atinge panourile, 21% este transformată în energie. Doar gândiți-vă la o zi luminoasă și considerați beneficiile energiei electrice datorită panourilor fotovoltaice.

In loc de concluzie:

Panourile fotovoltaice sunt prezentul și viitorul, aducând economii la factura de energie electrică. Sunt o investiție pe termen mediu și lung, când sunt alese și dimensionate corect. Cum soarele răsare zi de zi, sunt și o investiție sigură.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.