Ministrul Muncii, Marius Budăi, pune „punctul pe i”: Pensiile militare nu ar trebui încadrate la pensii speciale, însă și acestea vor suferi modificări!

Marius Budăi, ministrul Muncii, a vorbit în exclusivitate pentru România TV despre modificările care vor fi aduse cu privire la legea pensiilor speciale.

Jurnalista Romania TV Andreea Crețulescu a descins la Ministerul Muncii unde a obținut declarații în exclusivitate de la Marius Budăi cu privire la pensiile speciale și la modificările care vor fi aduse asupra acestei legi. Ministrul a reluat ideea că, din punctul său de vedere, pensiile militare nu ar trebui încadrate la pensii speciale, însă și acestea vor suferi modificări. Și pensia magistraților va arăta diferit după intrarea legii în vigoare. Acesta a mai explicat că vor exista modificări etapizate care se vor desfășura pe parcursul următorilor ani.

„Se va întoarce în Camera Deputaților, de la Senat, proiectul de act normativ, această propunere legislativă care ia în calcul cele 6 legi, care sunt pentru domeniul justiței și pentru tot ceea ce înseamnă Curtea de Conturi, parlamentari, diplomați și, bineînțeles, și pensiile militare. Eu am spus tot timpul și o să o spun și acum că din punctul meu de vedere pensiile militare nu sunt sub nicio formă pensii speciale, însă din cauza faptului că în PNRR acei profesioniști, între ghilimele bineînțeles, din punctul meu de vedere au scris o expresie inexistentă din punct de vedere juridic în termenul din România. Se poate vorbi la televizor, dumneavoastră, presa, alții de pensii speciale, dar atunci când treci într-un document oficial, asumat de România, trebuie să mergi pe denumirea din lege, pe tot ceea ce înseamnă indemnizație și pensie stabilită și plătită în baza unor legi speciale și, bineînțeles, dacă doreai să pui, trebuia să scrii pensiile militare și să legi legea 223 și să o treci acolo, nu să o lași la interpretarea unora.

Dacă vorbim despre aceste aspecte se crește perioada de raportare la o perioadă mai mare decât de 6 luni la militari sau ultima lună la magistrați. Este o trecere treptată către întreaga perioadă de carieră, din toată cariera de 25 de ani. Avem această etapizare discutată cu Comisia Europeană, o intrare imediată de la o lună la 12 și de la 6 luni la 12, imediat cum intră legea în vigoare. Urmând ca din începutul anului următor să înceapă acea etapizare, mai lentă în primii în cinci ani, după care va crește accelerat perioada” a explicat Marius Budăi.

Totodată, Marius Budăi a ținut să precizeze faptul că ministerul pe care îl conduce nu se ocupă în mod direct de pensii speciale, dar că din respect pentru populație a fost dispus să comenteze acest subiect, cu toate că acest lucru nu se afla pe lista sa de atribuții.

„Practic eu până ajung la cifre pe această pensie, pe această lege prefer să discut de principii și este unul dintre principiile de la care s-a plecat. Mi-ar fi plăcut ca toți miniștrii de resort să comunice mai mult, au lăsat toți pe mine dar nu este nicio problemă. Practic la Ministerul Muncii noi nu ne ocupăm de aceste pensii și dumneavoastră știți foarte bine. Ăsta este un alt aspect și am vrut să îl clarific. Dar din respect pentru cetățeni și pentru dumeavoastră presa am acceptat să comunic, nu am refuzat și voi comunica în continuare.

Și pentru magistrați este aceeași prevedere de etapizare a perioadei luate în calcul pentru stabilirea cuantumului pensiei, nu va mai fi nicio pensie care să depășească venitul avut în activitate, vor crește și vor fi eliminate perioadele asimilate, adică vom vorbi în 5 ani pe o etapizare. Acum intrăm în forță direct la 20 de ani strict în magistratură, după care an de an crește perioada astfel încât să nu mai fie permise perioadele asimilate și bineînțeles va crește și vârsta de pensionare”, a declarat Marius Budăi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.