22 de ani de la atentatele teroriștilor de la World Trade Center!
Astăzi, 11 septembrie, se împlinesc 22 de ani de la atentatul teroriștilor din Statele Unite. Atacul grupării Al Qaeda din 2001 asupra Turnurilor Gemene a schimbat lumea în cele două decenii de când Occidentul a declarat război împotriva terorismului.
Cei mai mulți americani au susținut o reacție militară, iar în cele din urmă, Bin Laden a fost ucis. Războiul împotriva terorismului a continuat, însă la fel și atentatele.
În dimineața zilei de 11 septembrie, două avioane pline cu pasageri au lovit Turnurile World Trade Center din New York, al treilea a lovit clădirea Pentagonului, iar un al patrulea s-a prăbușit pe un câmp din Pensylvannia. Toate au fost deturnate de 19 teroriști, membri ai grupării Al Qaeda din Afghanistan.
Aproape 3.000 de persoane din peste 90 de țări au murit în urma atentatului, iar alte 6.000 au fost rănite.
Președintele de la acea vreme, George W. Bush a declarat război împotriva terorismului.
„Niciunul dintre noi nu va uita vreodată această zi. Și mergem înainte să ne apărăm libertatea și tot ce este bun și drept în lumea noastră” a spus, la acea vreme, George W. Bush.
Pe 1 octombrie 2001, Statele Unite au început un conflict armat în Afghanistan împotriva grupărilor teroriste. După 10 ani de misiuni extreme, Osama Bin Laden, creierul atentatului din 11 septembrie, a fost ucis.
„Cu toate acestea, moartea lui (n.r. Bin Laden) nu marchează sfârșitul efortului nostru. Trebuie și vom rămâne vigilenți în țară și în străinătate”, spunea Barack Obama la aflarea morții liderului Al Qaeda.
Americanii s-au pronunțat majoritar în favoarea retragerii din Afganistan. În 2021, președintele Biden anunță că retrage trupele, iar războiul se termină cu victoria talibanilor.
Inclusiv România a luptat în acest război cu peste 1.000 de militari. În atentatul din 11 septembrie au murit și 5 români care lucrau în Turnurile Gemene.
La locul tragediei a fost ridicat turnul One World Trade Center de peste 541 de metri, cea mai înaltă clădire, iar după două decenii continuă să fie identificate victime. La 22 de ani de la comemorare, grație tehnologiei, au mai fost identificate alte două victime.