Premierul Ciolacu ia în calcul separarea de Bulgaria: Eșecul României de a adera la Spațiul Schengen este o profundă nedreptate!

Premierul României, Marcel Ciolacu, a oferit un interviu în care a vorbit despre intrarea României în Schengen. Acesta consideră că există numeroase motive pentru care ţara noatră să primească acceptul Austriei, singura ţară care s-a opus aderării în decembrie 2022.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a vorbit într-un interviu oferit pentru Bloomberg despre aderarea României la Schengen. Acesta a menționat că a solicitat o întâlnire extraordinară și a dat asigurări că va veni cu toate măsurile necesare pentru a ieși din acest impas.

Marcel Ciolacu este de părere că eșecul României de a adera la spațiul Schengen este o „profundă nedreptate”. Premierul va lua în considerare și o eventuală separare de Bulgaria, dacă rezultatele din urma negocierilor vor fi pozitive. Marcel Ciolacu a spus, de asemenea, că „România este cea care a suportat cea mai mare parte a tranzitului exporturilor ucrainene” . De aceea, este foarte importantă intrarea României în zona Schengen. Acesta recunoaște eforturile depuse de către România cu privire la situația prin care trece țara vecină.

Austria și Olanda au blocat intrarea în Consiliul Justiție și Afaceri Interne al UE în anul 2022. De aceea, premierul va cere guvernului Spaniei, care deține în prezent președinția rotativă de șase luni a UE, să organizeze o ședință extraordinară a consiliului JAI în luna decembrie. Acesta va solicita o altă analiză cu privire la candidatura României. Întâlnirea va avea loc după terminarea alegerilor din Olanda din data de 22 noiembrie, atunci când analiza politică ar putea fi schimbată.

Marcel Ciolacu a facut referire și la „veto-ul nejustificat” al Austriei. Liderul politic a menționat că guvernul va lua în considerare și o acțiune la Curtea Europeană de Justiție. Ciolacu a facut referire și la guvernul de la Viena. Premierul a susținut că Austria este dotată cu un sistem de apărare aeriană la nivelul UE, cu toate că aceasta nu este membru NATO. Cu toate acestea, România, membră a alianței, a contribuit la apărarea regiunii și încă o face. „Îmi este foarte greu să accept că Austria beneficiază de inițiativa European Sky Shield, chiar dacă este o țară neutră, în timp ce România alocă 2,5% din PIB pentru apărare”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.