Cele mai periculoase sisteme de armament ale Rusiei

Cu un cost de 70 de miliarde de dolari pe an, Rusia dispune de al treilea cel mai mare buget de apărare din lume, statul rus având în acest scop, 845.000 de baterii, 22.550 de tancuri şi 1.399 de aeronave de luptă, scrie Business Insider.

Deşi poate Rusia nu mai este considerată o superputere militară, de la realegerea lui Vladimir Putin în funcţia de preşedinte în 2012, forţele armate ale Rusiei au trecut printr-o transformare semnificativă. Armata este separată în brigăzi mai restrânse şi mai dinamice, iar acentul este pus în prezent pe noi tehnologii mai degrabă decât pe forţa brută a efectivelor militare, relatează publicaţia americană Business Insider, care prezintă cele mai ameninţătoare aparate militare ale Rusiei:

Aeroglisorul de rachete din clasa Bora

Nava aceasta este, de fapt, un catamaran (n.r. ambarcaţiune cu pânze alcătuită din două corpuri de plutire; pirogă cu două flotoare laterale) cu o margine de cădere care îl transformă într-aeroglisor. Înarmate cu opt rachete Mosquito şi 20 rachete anti-aeronave, navele au un echipaj de până la 68 de marinari fiecare. Viteza de navigare a catamaranului este de 100 de kilometri la oră.

Pantsir-S1

Este un sistem combinat între rachete suprafaţă-aer de rază scurtă-medie şi rachete anti-aeronave. Sistemul consistă în 12 rachete ghidate de la suprafaţă în aer şi două arme automate cu calibrul de 30 de milimetri eficiente împotriva avioanelor, elicopterelor şi a rachetelor balistice şi de croazieră.

Un submarin practic invizibil

Primul dintre cele şase submarine nedetectabile Novorossiysk cu motor diesel electric a fost lansat anul trecut din Sankt Petersburg. Tehnologia sa nedetectabilă îl face practic invizibil odată intrat în imersiune, susţin creatorii submarinului.

Avionul de luptă multitask Mig-35

Eficient atât în lupta aer-aer, cât şi în lovituri la pământ de precizie, dar şi folosit în misiuni de recunoaştere, este capabil să atingă viteze de până la 2.400 de kilometri pe oră, în ciuda faptului că este cu 30 la sută mai mare decât predecesorul său.

Sistemul de rachete BUK-2

Aceasta este bateria care ar fi fost folosită pentru doborârea avioanului malaezian deasupra Ucrainei. Rachetele sale 9M317 pot atinge 14.000 de metri, ducând focoase de aproximativ 70 de kilograme.

Yars RS-24

Este un sistem de rachete balistice intercontinentale termonucleare care poate lansa multiple focoase nucleare independent targetabile pe o rază de aproximativ 16.000 de kilometri. Conceput pentru a înlocui rachetele balistice Topol-M, a fost instalat operaţional din 2010. Fiecare rachetă are puterea a 100 de „Little Boys” – bomba atomică lansată în Hiroshima în august 1945.

„Concordia Rusiei”

Tupolev Tu-160 este cea mai mare aeronavă de luptă supersonică din lume. Concepută de Uniunea Sovietică în anii ’80, deţine cele mai puternice motoare din istorie într-o aeronavă de luptă şi poate susţine 40.000 de kilograme de armament. Momentan există 16 astfel de avioane în serviciul armatei ruse.

T-90

Este cel mai avansat tanc de luptă folosit în prezent de forţele armate ale Rusiei. Arma sa principală este una cu ţeavă lisă cu calibrul de 125 de milimetri, cu capacităţi antitanc, dar dispune şi de o mitralieră antiaeronave telecomandată.

Submarinele cu rachete balistice nucleare din clasa Borei

Cu o greutate de 14.700 de tone, submarinele Borei sunt cu puţin mai mici decât predecesoarele lor, submarinele masive din clasa Typhoon. Dar cu o capacitate de16 rachete balistice Bulava, fiecare ducând 6-10 focoase cu o rază de 8.300 kilometri, reprezintă o forţă de bază pentru armata rusă.

Elicopterul de atac Mi-28 Havoc

Acesta este cel mai frecvent folosit elicopter din Forţele aeriene şi armate ale Rusiei. Armamentul său de bază constă în auto-tunul suspendat Shipunov cu calibrul de 30 mm.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.