Zilele Științifice ale Institutului Clinic Fundeni 2023
Centru medical de referință în România, dedicat cercetării, educației medicale și furnizării de îngrijiri medicale de înaltă calitate, Institutul Clinic Fundeni din București continuă seria marilor manifestări științifice axate pe inovare, digitalizare și progres în medicină. Astfel, o nouă ediție a ”Zilelor Științifice ale I.C. Fundeni” ce poartă generic tema “Perspective interdisciplinare în tandem cu digitalizarea” reunește anul acesta, în perioada 19-20 decembrie, peste 400 de participanți care vor avea oportunitatea de a explora noile perspective interdisciplinare ce apar odată cu integrarea tehnologiei digitale în medicină și în cercetare.
La ceremonia de deschidere a evenimentului, prezidată de către managerul I.C. Fundeni, Prof.Univ.Dr. Anca Coliță, au fost prezenți Consilierul Prezidențial, Conf.Univ.Dr. Diana Păun, Ministrul Sănătății, Prof.Univ.Dr.Alexandru Rafila, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București, Prof. Univ.Dr.Viorel Jinga, Secretarul de Stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Luminița Zezeanu, Președintele Colegiului Medicilor din România, Prof. Univ.Dr.Daniel Coriu, , Președintele Colegiului Medicilor din București, Prof.Univ.Dr. Cătălina Poiană, reprezentanți ai asociațiilor de pacienți, precum și personalități din domeniul academic, medical și economic.
”Performanța și excelența în medicină nu pot fi atinse decât prin educație medicală continuă, prin dialog intersdisciplinar, precum și printr-un transfer permanent de cunoștințe, iar aceste arii de interes au reprezentat dintotdeauna pentru comunitatea noastră medicală principalele repere de dezvoltare profesională. Motiv pentru care această nouă ediție a Zilelor Științifice ale Institutului Clinic Fundeni abordează noi perspective interdisciplinare în tandem cu digitalizarea într-o viziune distinctă a inovației din medicina secolului XXI în care este imperios să înțelegem și să ne însușim cât mai bine rolul important pe care îl au în abordarea medicală tehnologiile digitale cum ar fi inteligența artificială, analiza datelor și telemedicina care se dovedesc a fi esențiale în îmbunătățirea condițiilor de diagnostic, tratament, precum și a celor legate de gestionarea bolilor” a declarat managerul Institutului Clinic Fundeni din București, Prof.Univ.Dr. Anca Coliță.
Cazuistică și cercetare științifică medicală, workshop dedicat tinerilor cercetători, simpozioane specifice lumii medicale, inovație și digitalizare în sistemul de sănătate. Acestea sunt principalele ingrediente ale manifestării științifice “Zilele Institutului Clinic Fundeni” care și-a deschis porțile astăzi, 19 decembrie, 2023, reunind cadre didactice universitare, medici primari, medici specialiști , medici rezidenți, doctoranzi și tineri cercetători.
“Dezvoltarea și implementarea la nivel național a cadrului organizatoric necesar inițierii screeningului în cancerul colorectal”; “Rezultatele celui mai amplu program de testare a infecțiilor hepatice. Perspective și noi direcții de acțiune în screeningul hepatic ” ; “Screeningul și tratamentul hepatitelor virale B și C în sistemul penitenciar din România -Contribuția la țintele globale de Microeliminare”; “Experiența terapiei CAR-T în Institutul Clinic Fundeni” ; “Imunoterapia în tratamentul leucemiei acute limfoblastice refractare/recăzute la copil – experiența I.C.Fundeni ”; “Provocări în diagnosticul și managementul afectării renale a pacienților cu boala Fabry “ ; “Terapii inovatoare în boli genetice neurologice -Amiotrofia Spinală” ; “Boala Parkinson avansată – o abordare multidisciplinară” ; “Rolul echipei de asistență multidisciplinară în managementul integrat al copiilor cu afecțiuni oncologice” sau “Rolul biomarkerilor în predicția complicațiilor terapiei CAR-T” sunt doar câteva dintre cele 74 de lucrări științifice ce vor fi prezentate în cadrul evenimentului. Acestora li se vor alătura alte prezentări de proiecte extrem de importante ale Institutului, proiecte ce se realizează cu sprijinul fondurilor europene prin diferite programe operaționale.
Intrat în tradiția marilor manifestări științifice din domeniul medical românesc, evenimentul academic “Zilele Științifice ale Institutului Clinic Fundeni” va avea anul acesta, în premieră, un workshop special dedicat Tânărului Cercetător – “Tehnologii avansate în investigarea moleculară”.
Acest workshop are drept scop înțelegerea fluxului de lucru într-un laborator de biologie moleculară de cercetare și clinic, în vederea cuantificării unor gene/proteine țintă, pe baza studiilor in vitro. De asemenea, va oferi aplicații practice ce includ tehnici de bază folosite în biologia moleculară, cum sunt: tehnici de culturi celulare, izolare și cuantificare – acizi nucleici, proteine și Real Time PCR, și tehnici de imunogenetică și virusologie.
Institutul Clinic Fundeni din București, în cifre
Institutul Clinic Fundeni este un spital de reputație națională prin prisma cazurilor medicale complexe pe care le tratează și a importantelor succese reputate încă de la înființarea lui în anul 1959. Personalul medical de înaltă calitate profesională asigură servicii de sănătate populației la nivel național; demografic, 70% dintre pacienți provenind din alte județe și doar 30% din București, iar după mediul de proveniență, 66% dintre pacienți sunt din mediul urban și 34% din mediu rural, 53% fiind femei și 37% bărbați.
În Institutul Clinic Fundeni se desfășoară activități medicale de elită în cele trei centre de transplant existente: Centrul pentru Boli Digestive și Transplant Hepatic (CBDTH), Centrul pentru Uronefrologie și Transplant Renal și Centrul pentru Transplant Medular.
De asemenea, în cadrul ICF sunt derulate 18 programe naționale prin Casa de Asigurări de Sănătate și Ministerul Sănătății în raport cu corpul medical cu înaltă pregatire, precum și programe de pregătire pentru studenți, rezidenți și asistenti medicali în toate specialitățile reprezentate de secțiile clinice ale spitalului.
În ultimul deceniu, activitatea de cercetare științifică medicală cunoaște o dezvoltare accentuată în I.C.Fundeni prin Centrul de Medicină Translațională și prin Nucleele de cercetare ale tuturor specialităților medicale prezente în această reprezentativă unitate medicală românească. Institutul Clinic Fundeni derulează în acest moment 15 mari proiecte de infrastructură , de cercetare științifică medicală și de formare profesională .
Strategia de dezvoltare a serviciilor medicale ale Institutului Clinic Fundeni este legată de diagnosticarea precoce și tratamentul personalizat în oncologie, metode de diagnostic și tratament pentru bolile cu impact major în rândul populației generale, implementarea terapiilor celulare inovative, precum și activitatea de transplant prin echipele multidisciplinare constituite în fiecare centru de transplant (hepatic, renal și medular).
Trebuie amintit că, de-a lungul timpului în I.C.Fundeni în s-au efectuat multiple premiere naţionale legate de procedurile de transplant: transplant combinat de ficat și pancreas, transplant combinat de ficat și insule pancreatice, transplant de celule stem pentru afecțiuni ale ficatului, transplant de celule stem hematopoietice pentru diferite boli hematologice, transplant de celule hematopoietice cu condiţionare redusă, dublu autotransplant, transplant de celule hematopoietice în tandem, iar ultima premieră națională cu impact major în hematologie a avut loc anul trecut și a constat în implementarea tratamentului cu terapii celulare CAR-T .
Din punct de vedere al numărului de pacienți transplantați și al numărului de pacienți urmăriți pre și post-transplant statistica anului 2023 pentru perioada 01.01- 30.11 arată astfel:
Tip transplant | Nr pacienti transplantati in 2022 | Numar pacienti transplantati 2023, lunile 01.01-30.11 | Numar de consultatii pre si post transplant |
Transplant hepatic | 58 | 66 | 3549 |
Transplant renal | 65 | 62 | 6088 |
Transplant medular | 161 | 197 | – |
Aceeași statistică ne arată o creștere semnificativă a numărului de internări, comparativ cu anul 2022 și exponențială în raport cu perioada pandemiei COVID-19. Astfel în perioada 01.01-30.11.2023, activitatea I.C.F. a înregistrat un numar de 70.907 internări de zi care au primit 81.747 de servicii medicale (67.907 /31.11.2022), 43346 internări continue (38.921 /30.11.2022) ceea ce arată o creștere a adresabilității pacienților față de serviciile medicale ale ICF . De asemenea, au fost efectuate 7.304 consultații în regim ambulatoriu.
Din punct de vedere al abordărilor medicale hematologice prin terapia CAR-T , în primele 11 luni ale acestui an au fost înregistrați 16 pacienți care au trecut prin procedeul de afereză și 9 pacienți care au beneficiat deja de această terapie revoluționară.
PROIECTE FONDURI EUROPENE INSTITUTUL CLINIC FUNDENI
- HEPATER – Program de formare a personalului medical din Romînia în mamagementul pacienților infectați cronic cu virusuri hepatice B si C
- PROGEN – Formarea profesională a personalului medical în GENetica medicală
- FEDURO – Formare de excelență în domeniile Uro-Oncologie