Programul „Primul student din familie”, lansat în consultare publică!

Programul „Primul student din familie” a fost lansat în consultare publică, cu sprijinul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Ministerul Educației a transmis că creşterea accesului la învăţământul superior al grupurilor subreprezentate/defavorizate, inclusiv prin sprijinirea şi consilierea elevilor pentru a face tranziţia de la liceu la universitate reprezintă o prioritate prevăzută în noile legi ale educaţiei şi a fost parte integrantă din Raportul final al proiectului „România Educată”.

„Probabilitatea ca un prim student din familie să provină din mediul rural este cu cel puţin 50% mai mare decât din mediul urban: este nevoie să susţinem tinerii din mediul rural să-şi continue studiile la universitate. În lipsa unor măsuri de integrare socială şi academică în mediul universitar, şansele acestora de a abandona învăţământul superior sunt mai crescute: este nevoie să îi sprijinim să finalizeze studiile. Existenţa unui absolvent de studii superioare în familie atrage o serie de beneficii pentru aceasta: creşterea calităţii vieţii, creşterea gradului de implicare socială şi creşterea veniturilor (prin comparaţie cu elevii care nu reuşesc să-şi continue studiile la universitate)”, transmite Ministerul Educaţiei.

În acest fel, primii studenți din familie vor deveni un exemplu de urmat pentru ceilalți membri și pentru comunitatea din care fac parte.

„Primul student din familie este parte din Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Universitar (PNRAU), prevăzut în Legea învăţământului superior nr. 199/2023, şi va fi finanţat printr-un apel competitiv de proiecte din cadrul Programului Educaţie şi Ocupare 2021 – 2027 şi din bugetul de stat. Bugetul total alocat apelurilor de proiecte este de 50 milioane euro, fără TVA, din care contribuţia UE este de 42 milioane euro FSE+”, se mai arată în comunicat.

Măsurile dedicate creşterii accesului la studii universitare, inclusiv pentru prevenirea şi combaterea abandonului universitar vizează măsuri de tip „punte” în vederea sprijinirii tranziţiei la studiile universitare, începând cu clasa a XI-a; măsuri pentru combaterea reducerii abandonului universitar în rândul studenţilor proveniţi din familii cu un nivel scăzut de educaţie; măsuri dedicate accesibilizării instituţiilor de învăţământ superior, inclusiv prin achiziţia de echipamente IT şi dezvoltarea de instrumente specifice procesele educaţionale care includ studenţi cu dizabilităţi.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.