Mugur Isărescu nu crede că impozitul progresiv şi cota unică de TVA sunt de actualitate pentru România!

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că teme precum impozitul progresiv şi cota unică de TVA nu sunt de actualitate într-un an electoral, dar a precizat că anul viitor ar putea exista o discuţie pe această temă. El a mai adăugat că Fondul Monetar Internaţional nu impune, ci doar propune o variantă care ar putea să funcţioneze.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a fost întrebat joi, într-o conferinţă de presă, dacă România este pregătită pentru impozit progresiv şi cotă unică de TVA, aşa cum recomandă atât Fondul Monetar Internaţional, cât şi Banca Mondială.

“Nu cred că e de actualitate într-un an electoral. Orice discuţie pe masă se duce în plan ideologic şi nu mai iese nimic, se tulbură şi anul electoral. Deci, probabil că la anul o discuţie pe tema asta, dar Fondul nu impune şi nici nu cere, vine şi propune şi spune ”Domnule, uite, asta e varianta care ar putea să funcţioneze”. Guvernul României, Parlamentul României  propune, acceptă, legiferează şi aşa mai departe. Nici n-avem acord stand-by sau acord de finanţare cu Fondul ca să fie ceva condiţional”, a afirmat Mugur Isărescu.

El a explicat şi condiţiile în care FMI ar putea să vină în România. “Şi Fondul nu o să vină în România decât într-o situaţie în care o să avem, Doamne fereşte, o prăbuşire de rezerve şi un dezechilibru extern greu de finanţat.  Gândiţi-vă şi dumneavoastră, când aud de falimentul României, cu un ochi râd, cu altul plâng.  Anul trecut au crescut rezervele cu 14 miliarde de euro. 14 miliarde de euro. Când mă gândesc la istorie, au fost ani în care am trăit cu 2-3 miliarde de euro rezerve. 14 miliarde au crescut rezervele. Deci au fost intrări, există o încredere, dar la costuri mai ridicate”,  a mai afirmat Mugur Isărescu.

Potrivit ministrului, introducerea impozitului progresiv este un subiect de discuție pentru viitoarea reformă fiscală „care nu este atributul meu pe perioada acestui mandat”.

„Deocamdată nu am bază legală pentru a iniția astfel de discuții. Va trebui luată decizia cea mai bună pentru țară și oameni prin care să asigurăm sustenabilitatea finanțelor publice ale României.

Impozitul progresiv are perioadele lui în care poate fi introdus. Fiindcă suntem într-o perioadă în care România și românii au nevoie de spijin și o duc destul de greu, nu cred că e un moment foarte potrivit pentru a discuta de impozitul progresiv. Ăsta e punctul meu ca profesor de finanțe”, a mai afirmat Marcel Boloș.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.