Femeile îmbătrânesc estetic mai repede decât bărbații!

Există un decalaj între viteza de apariție a semnelor înaintării în vârstă între bărbați și femei, iar acest fapt este pus pe seama unei combinații complexe de factori biologici, genetici, hormonali, de mediu și sociali. Medicul chirurg estetician Iancu Morad explică impactul pe care acești factori îl au asupra aspectului nostru estetic.

„Unul dintre principalii factori care contribuie la fenomenul de îmbătrânire mai rapidă a femeilor îl reprezintă structura și compoziția pielii. Femeile au, în primul rând, o piele mai subțire și mai delicată decât bărbații, ceea ce le predispune la apariția mai rapidă a ridurilor și pierderea elasticității pielii”, declară medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Hormonii, responsabili de îmbătrânirea mai rapidă a femeilor

„Hormonii feminini, cum ar fi estrogenul, au un impact semnificativ asupra pielii, iar schimbările de ordin hormonal cauzate de menstruație, sarcină și menopauză pot influența procesul de îmbătrânire a pielii. Schimbările hormonale care au loc în timpul menopauzei pot afecta pielea, densitatea osoasă și alte aspecte ale sănătății femeilor, ceea ce poate duce la apariția semnelor de îmbătrânire într-un mod mai pronunțat”, explică Dr. Iancu Morad.

Machiajul zilnic afectează pe termen lung

Machiajul zilnic poate afecta calitatea pielii pe termen lung. Produsele aplicate pot bloca porii și să contribuie la acumularea de impurităților la nivelul pielii. Unele ingrediente din produsele de machiaj pot afecta consistența colagenului și a elastinei, pot deshidrata și irita și să grăbească astfel apariția ridurilor. Nu în ultimul rând, demachierea realizată incorect agravează problemele ce țin de calitatea și sănătatea pielii”, spune medicul.

Procesul de îmbătrânire e accelerat de expunerea la soare

„Un alt factor ce accelerează procesul de îmbătrânire este expunerea la soare. Femeile sunt adesea mai preocupate de aspectul lor estetic și tind să petreacă mai mult timp expuse la soare în încercarea de a obține un bronz perfect. Expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete contribuie la apariția ridurilor, a petelor solare și a altor semne de îmbătrânire prematură”, adaugă medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Îmbătrânirea prematură, cauzată și de moștenirea genetică

„Factorii genetici joacă și ei un rol esențial în procesul de îmbătrânire. Unele persoane sunt predispuse genetic la îmbătrânirea prematură a pielii sau la apariția ridurilor într-o anumită zonă a feței. De asemenea, anumite trăsături faciale, cum ar fi structura osoasă și distribuția grăsimii subcutanate, pot influența modul în care îmbătrânește o persoană”, declară medicul chirurg estetician Iancu Morad.

Obiceiurile de zi cu zi care ne fac să îmbătrânim mai repede

„Nu trebuie neglijat nici impactul factorilor de mediu și stilului de viață. Fumatul, consumul excesiv de alcool, lipsa somnului și dieta necorespunzătoare pot contribui la accelerarea procesului de îmbătrânire a pielii, iar aici vorbim despre ambele sexe”, mai spune Dr. Iancu Morad (Luxury Aesthetics).

Cum putem încetini procesul de îmbătrânire

„Înțelegerea tuturor acestor factori enumerați anterior și adoptarea unui stil de viață sănătos, precum și îngrijirea adecvată a pielii, pot ajuta la încetinirea procesului de îmbătrânire și la menținerea unui aspect tânăr și sănătos pe termen lung.

Trebuie să facem mișcare cel puțin 30 de minute în fiecare zi, să mâncăm sănătos și să eliminăm din viețile noastre obiceiurile nocive precum fumatul sau consumul de alcool. Când vine vorba despre expunerea la soare, recomand să facem acest lucru moderat și întotdeauna după ce am aplicat creme cu factor ridicat de protecție solară.

Acasă, zi de zi, trebuie să avem un ritual de îngrijire a pielii care să includă demachiere și produse pentru hidratare. Asta deoarece știm că o piele hidratată îmbătrânește mai lent.

În plus, o dată pe lună ar trebui să apelăm la o curățare în profunzime a tenului în clinicile de specialitate, iar o dată la câteva luni să efectuăm proceduri minim invazive de hidratare precum mezoterapia, tratamentul cu dermapen sau Skin Booster. Cu ajutorul acestora, introducem în piele un cocktail de vitamine, acid hialuronic și oligoelemente care ajută la menținerea hidratării pe termen mai lung.

Tot preventiv, recomand microinjecțiile cu botox. Este ideal să începem să apelăm la această procedură înainte ca ridurile adânci să își facă apariția. Obținem astfel o piele întinsă, întinerită, un aspect odihnit, și, pentru că nu mai solicităm mușchii din zonele injectate, prevenim formarea și agravarea ridurilor”, încheie medicul chirurg estetician Iancu Morad.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.