Eurodeputatul Maria Grapini, mesaj cu ocazia Zilei Drapelului Național: “Simbolurile naționale trebuie cunoscute, omagiate și respectate!”
Europarlamentarul Maria Grapini a transmis, cu ocazia Zilei Drapelului Național, un mesaj emoționant, milioanelor de români, din interiorul și din afara granițelor țării.
„ Drapelul Național are o însemnătate uriașă pentru suveranitatea și independența țării noastre! Ziua Drapelului Național trebuie sărbătorită de toți cei care sunt români, iubesc România și cinstesc, prin munca lor, țara!
Drapelul ne uneşte şi reprezintă mândria noastră, alături de stemă, imn și sigiliu și completează simbolurile națiunii române. Simbolurile naționale trebuie cunoscute, omagiate și respectate și trebuie să fie sfinte pentru orice român!
Simbolul suprem al unității si suveranității românești, Drapelul tricolor a fost folosit ca steag de luptă încă din 1834 și îi îndemn pe toți românii, oriunde s-ar afla, să respecte cele trei culori!
Astăzi, îl folosim cu mândrie la evenimentele oficiale naționale și internaționale, la sărbătorile naționale, drapelul fiind arborat la instituțiile publice, punctele de frontieră, pe ambarcațiunile sub pavilion românesc și în cadrul competițiilor sportive!
Acasă, am permanent arborat drapelul tricolor! Sunt mândră că sunt româncă! La mulți ani, Romania, cu tot ce ai frumos și sfânt!”, a precizat eurodeputatul Grapini.
Drapelul este, alături de stemă, sigiliu şi imn, un simbol naţional, aşa cum prevede Constituţia României din 1991, modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că „drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu.
De menționat faptul că Ziua Drapelului Naţional este marcată, în fiecare an, la 26 iunie, fiind instituită prin Legea 96/1998. Cu acest prilej, în Capitală şi în toate municipiile reşedinţă de judeţ, sunt organizate ceremonii publice de înălţare a Drapelului Naţional. De asemenea, sunt organizate ceremonii militare specifice, în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne, manifestări cu caracter evocator consacrate istoriei patriei.