Românii cheltuiesc dublu în vacanţele din afara ţării față de cât încasează turismul românesc de la străini!
Deficitul contului curent al balanței de plăți a atins în primele șase luni ale acestui an valoarea de 12,176 miliarde de euro, înregistrând o creștere de 34% comparativ cu aceeași perioadă din 2023.
În detaliu, deficitul balanței bunurilor a crescut la 15,02 miliarde de euro, în timp ce balanța serviciilor a înregistrat un excedent de 6,145 miliarde de euro, cu 1,064 miliarde de euro mai mic decât în aceeași perioadă din 2023.
În cadrul serviciilor, turismul și călătoriile românilor în străinătate au generat în primul semestru un deficit semnificativ, de 2,255 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 33% comparativ cu primele șase luni din 2023, potrivit CursDeGuvernare. Acest deficit, calculat pentru primele 6 luni ale anului, ar putea crește semnificativ în lunile următoare, perioada de vârf pentru deplasările turistice, ajungând la o estimare de 5 miliarde de euro până la sfârșitul anului.
Conform datelor furnizate de BNR, românii cheltuiesc în străinătate de două ori mai mult decât sumele obținute din încasările de la turiștii străini care vizitează România.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a evidențiat în cadrul prezentării raportului asupra inflației faptul că în 2023, românii au cheltuit 8,6 miliarde de euro în străinătate, în timp ce încasările de la turiștii străini au fost aproximativ la jumătate. Isărescu a subliniat că această situație reprezintă o „veșnică problemă a României”, referindu-se la impactul negativ asupra soldului contului curent. El a remarcat, de asemenea, că, deși sectorul serviciilor este excedentar în contul curent, turismul continuă să fie un domeniu cu un deficit major și în creștere.
Dacă tendința de creștere a deficitului turismului va continua și în semestrul al doilea, acesta ar putea ajunge la 5,2 miliarde de lei până la sfârșitul anului 2024, contribuind semnificativ la majorarea deficitului de cont curent.
Această evoluție negativă a turismului românesc vine într-un an în care Comisia Europeană a Turismului anticipează un record al încasărilor în Europa, care ar putea depăși 800 de miliarde de euro.