Reacții din presa internațională după ce Mircea Lucescu a fost confirmat în funcția de selecționer

Mircea Lucescu este gata să înceapă oficial un nou mandat pe banca națională a României, o dată cu primul meci din Liga Națiunilor, programat pe 6 septembrie, în Kosovo.

Multora nu le vine să creadă nici acum „Il Luce” a acceptat oferta lui Răzvan Burleanu. E ca și cum federalii au dat lovitura la EuroMillion loto România, pentru că nu aveau cum să găsească un alt tehnician cu o asemenea experiență.

Românul este cunoscut în toată lumea. A antrenat în Turcia, Ucraina, Rusia și, mai ales, Italia, obținând succese domestice și internaționale. Are în palmares Supercupa Europei cu Galatasaray, Cupa UEFA cu Șahtior Donețk, 9 titluri, 7 Cupe și 8 Supercupe ale Ucrainei (cu Șahtior și cu Dinamo Kiev), 2 titluri de campion al Turciei (cu Beșiktaș și Galatasaray), 2 titluri de campion al României (cu Dinamo și Rapid), 3 Cupe (2 cu Dinamo, una cu Rapid) și o Supercupă a României (cu Rapid).

De asemenea, Lucescu a promovat-o pe Brescia în Serie A, bazându-se în campionatul Italiei pe Gheorghe Hagi, Florin Răducioiu, Ioan Ovidiu Sabău și Dorin Mateuț. În Peninsulă, a mai antrenat-o pe Internazionale Milano. Acesta este și „detaliul” de care s-au legat cei de la „Gazzetta dello Sport” atunci când au anunțat numirea lui „Il Luce” în funcția de selecționer: „Fostul antrenor al lui Inter se întoarce la naționala pe care a mai condus-o între 1981 și 1986”.

La rândul lor, turcii de la Fanatik au făcut referire la echipele antrenate de tehnicianul român în Țara Semilunei: „Mircea Lucescu, noul antrenor al României la vârsta de 79 de ani. Fostul antrenor al lui Beșiktaș, al Galatei și al Turciei are obiectiv calificare la Campionatul Mondial”. „Lucescu se întoarce la treabă și va conduce echipa care a bătut Ucraina la EURO 2024″ a titrat Football24 din Ucraina, detaliind: „Lucescu, 79 de ani, a acceptat să conducă România. Mentorul cu experiență va avea o sarcină – să ajungă la Campionatul Mondial. Fostul antrenor al lui Șahtior și Dinamo Kiev, Mircea Lucescu, a acceptat să conducă naționala României”.

Mutarea făcută de FRF a avut ecouri și în presa arabă, care a titrat: „Bătrânul Lucescu revine antrenor al României”.

Surprize în lotul convocat pentru primele meciuri

O dată cu venirea lui Mircea Lucescu, vor fi mai puține comentarii după anunțarea jucătorilor convocați pentru acțiunile echipei naționale. Nimeni nu poate pune la îndoială priceperea antrenorului și nici nu îl poate acuza că urmărește interese de culise. Cine ar îndrăzni să îi spună lui „Il Luce” pe cine să cheme la prima reprezentativă?

Pe lista jucătorilor selecționați pentru confruntările cu Kosovo (6 septembrie) și Lituania (9 septembrie) din Liga Națiunilor sunt mai multe nume surpriză, în frunte cu Mihai Lixandru, Iulian Cristea, Alexandru Chipciu și chiar Alexandru Mitriță. Deși este considerat cel mai valoros fotbalist din SuperLiga României, olteanul nu mai făcea parte din grupul primei reprezentative, după ce avusese ieșiri neadecvate la adresa colaboratorilor lui Edward Iordănescu.

Iată jucătorii pe care contează noul selecționer în debutul campaniei din Liga Națiunilor:

Portari: Florin Niță (Damac/Arabia Saudită, 25 de selecții), Horațiu Moldovan (Sassuolo/Italia, 11), Ștefan Târnovanu (FCSB);

Fundași: Andrei Rațiu (Rayo Vallecano/Spania, 21 de selecții/1 gol marcat), Cristian Manea (FC Rapid 1923, 25/2), Andrei Burcă (Baniyas/EAU, 31/1), Radu Drăgușin (Tottenham/Anglia, 21/0), Virgil Ghiță (Cracovia/Polonia, 1/0), Iulian Cristea (Universitatea Cluj, 4/0), Nicușor Bancu (Universitatea Craiova, 39/2), Alexandru Chipciu (Universitatea Cluj, 45/6);

Mijlocași: Deian Sorescu (Gaziantep/Turcia, 19/0), Dennis Man (Parma/Italia, 28/7), Nicolae Stanciu (Damac/Arabia Saudită, 74/15), Răzvan Marin (Cagliari/Italia, 59/5), Marius Marin (Pisa/Italia, 22/0), Darius Olaru (FCSB, 20/0), Mihai Lixandru (FCSB, 0/0), Ianis Hagi (Rangers/Scoția, 39/5), Valentin Mihăilă (Parma/Italia, 24/4), Florinel Coman (Al-Gharafa/Qatar, 17/1), Alexandru Mitriță (Universitatea Craiova | 18/3);

Atacanți: Denis Drăguș (Trabzonspor/Turcia, 15/3), George Pușcaș (Bodrum/Turcia, 44/11), Denis Alibec (Farul Constanța, 39/5).

Celelalte partide din Liga Națiunilor vor avea loc în octombrie și în noiembrie:

  1. Sâmbătă, 12 octombrie 2024, 21:45: Cipru – România
  2. Marți, 15 octombrie 2024, 21:45: Lituania – România
  3. Vineri, 15 noiembrie 2024, 21:45: România – Kosovo
  4. Luni, 18 noiembrie 2024, 21:45: România – Cipru

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.