Austria se opune, din nou, aderării României și Bulgariei în Spațiul Schengen terestru!

Ministrul de interne din Austria consideră că nu este încă momentul ca România şi Bulgaria să intre deplin în Schengen. Karner susţine că „suntem pe drumul cel bun, dar nu la capătul lui”.

Ministrul de interne din Austria, Gerhard Karner, a declarat joi, înaintea unei reuniuni cu omologii săi din UE, că nu a sosit încă momentul pentru admiterea deplină a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen, dar există motive de optimism prudent.

Actualul comisar UE pentru afaceri interne, suedeza Ylva Johansson, şi-a exprimat dorinţa de a asista la ridicarea controalelor la frontierele interne cu România şi Bulgaria înainte de încheierea mandatului său. Este de aşteptat ca aceasta să-i lase locul succesorului său desemnat, actualul ministru austriac de finanţe Magnus Brunner, în decembrie sau ianuarie, odată cu învestirea noii Comisii Europene.

„Am avut experienţe bune la frontierele aeriene şi cred că este timpul să ridicăm controalele şi la frontierele terestre”, a subliniat joi Johansson.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este de asemenea în favoarea aderării depline a României şi Bulgariei în Schengen.

Şi ministrul maghiar de interne, Sándor Pintér, a cărui ţară deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE, s-a exprimat în favoarea aderării României şi Bulgariei la Schengen până la sfârşitul anului. El urma să aibă joi şi convorbiri bilaterale cu ministrul austriac de interne, Gerhard Karner.

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că între autorităţile de la Bucureşti şi cele de la Viena există „o comunicare directă” pe tema aderării României la spaţiul Shengen, şi cu graniţele terestre, în acest an. „Eu cred că în perioada următoare vom veni cu veşti bune pentru România”, declară premierul.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, anunţă, marţi, că a continuat să aibă discuţii şi negocieri pe tema intrării depline a României în Schengen şi se aşteaptă ca la Consiliul JAI din 10 octombrie să primim ”semnalele pentru care am muncit permanent, astfel încât să se deschidă perspectiva unei decizii până la finalul anului 2024”. Cu toate acestea, ministrul avertizează că nu este aşteptată o decizie la Consiliul JAI, dar consideră că aceasta trebuie luată în acest an.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.