Val de concedieri în multinaționalele din România
Se anunță concedieri masive în multinaționalele din România. Țara noastră este puternic afectata de presiunile economice de la nivel mondial. Mii de români urmează să rămână fără un loc de muncă.
Val de concedieri în multinaționalele din România. Printre cei care anunță concedieri masive se numără producătorul olandez de vopsele AkzoNobel, care în țara noastră a preluat în urmă cu câțiva ani Fabryo, grupul german Schaeffler, producător de componente auto, compania industrială și tehnologică Thyssenkrupp din Germania, care are o firmă de vânzări în țara România.
Mii de români urmează să rămână fără un loc de muncă după ce mai multe sectoare de producție (auto, textile, construcții, metalurgie) au anunțat reduceri masive de personal. Piața din România fiind astfel puternic afectată de presiunile economice de la nivel mondial, de creșterea costurilor cu materia primă, cu forța de muncă și de scăderea consumului.
Printre cei care își trimit angajații acasă se numără și grupul german Schaeffler, unul dintre cei mai mari producători de componente auto din lume și unul dintre cei mai mari angajatori din România. Se pare că o parte dintre angajații din localitatea Cristian, de lângă Brașov, au intrat în șomaj tehnic încă din luna septembrie.
„În contextul provocărilor globale de pe piață care afectează diverse sectoare, Schaeffler România a fost nevoită să implementeze măsuri temporare, inclusiv șomaj tehnic. Deși aceste decizii sunt dificile, ele au ca scop asigurarea capacității competitive pe termen lung a operațiunilor noastre și protejarea unui număr cât mai mare de locuri de muncă în această perioadă. Suntem optimiști cu privire la viitor și așteptăm cu interes realizarea fuziunii planificate cu Vitesco Technologies, care ne va face „mai puternici împreună”, inclusiv în România”, au transmis reprezentanții Schaeffler România, la solicitarea Economedia.
De asemenea, producătorul olandez de vopsele AkzoNobel a anunțat concedieri masive pentru reducerea costurilor. Aproximativ 2000 de oameni urmează să rămână fără un loc de muncă până la sfârșitul anului următor. AkzoNobel are activități și în România și deține la noi în țară două facilități de producție, în Popești Leordeni și în Tunari.
Vizați de restructurări sunt și cei 27.000 de muncitori siderurgici ai Thyssenkrupp. Compania are o filială și în România, care este specializată pe zona comericială.
„Sunt necesare reduceri dure. Trebuie să devenim mai profitabili”, a declarat Dennis Grimm, purtătorul de cuvânt al consiliului executiv al Thyssenkrupp Steel Europe (TKSE), într-un interviu pentru Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ).
Habitex, producătorul de confecții din Belgia, prezent în ţara noastră prin trei firme, a concediat majoritatea angajaţilor din România. Se pare că principalul motiv at fi scăderea semnificativă a comenzilor.
„Sectorul prelucrător din România a rămas sub presiune în luna septembrie, condițiile de desfășurare a activității deteriorându-se la cel mai pronunțat ritm din februarie. Condițiile slabe ale cererii au jucat un rol important în declinul susținut. Atât noile comenzi primite, cât și volumele de producție au scăzut în ritm accelerat în septembrie. Cel mai important, probabil, nivelurile de ocupare a forței de muncă au scăzut într-un ritm record. Într-o notă ceva mai pozitivă, respondenții au asociat în mod frecvent scăderea numărului de angajați cu plecările voluntare și mai puțin cu reducerile de personal instigate de companii”, arată analiza celor de la economedia.