Ministrul Finanțelor exclude varianta majorărilor de taxe în anul 2025!

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, spune că România nu are nevoie, în acest moment, ”de majorări de taxe”. ”Nu cred că există premisele unei înrăutățiri atât de grave a situației economice încât să avem nevoie de creșteri de taxe”, consideră demnitarul.

”Nu avem nevoie de majorări de taxe, cu siguranță, în acest moment. Putem ține cheltuielile sub control. Este și rolul ministerelor, ordonatorilor principali de credite. În momentul în care lucrurile sunt foarte clare și le spunem că nu vor primi bani suplimentari la rectificare, va trebui să se descurce cu bugetul pe care îl au. Este o decizie fermă și trebuie să ne ținem de această decizie, altfel, cu siguranță intrăm înapoi pe acel făgaș deja obișnuit al rectificărilor bugetare care au dus deficitul României de la 5,5 la sută la 8,6 la sută și atunci n-am făcut nimic. Cred că avem suficientă forță și angajament din partea Guvernului și din partea președinților celor trei formațiuni politice ca să facem acest lucru”, a spus Barna, într-un interviu pentru economedia.

Ministrul Finanțelor a explicat că, în opinia lui, nu există ”premisele unei înrărutățiri atât de grave a situației economice încât să avem nevoie de creșteri de taxe”.

”Nu cred că există premisele unei înrărutățiri atât de grave a situației economice încât să avem nevoie de creșteri de taxe. Momentan nu se întrevede nicio înrăutățire așa de bruscă încât România să fie obligată să majoreze taxe și impozite în 2025”, este de părere Tanczos Barna.

Întrebat câtă încredere să aibă mediul privat în promisiunile privind faptul că nu vor crește taxele și impozitele, Barna a explicat necesitatea măsurilor din ordonanța ”trenuleț”, subliniind că va face ”tot posibilul ” să nu fie mărită TVA.

”Voi face tot posibilul să nu creștem TVA și să nu avem situații de genul situației din decembrie. A fost o opțiune pentru Guvern când să implementeze primele măsuri de reformă fiscală. Și era opțiunea decembrie, ca să luăm o singură decizie pentru tot anul 2025 și acest lucru s-a făcut în decembrie, în ordonanța de ajustări multisectoriale. Atunci s-a decis înghețarea salariilor și pensiilor.

Pe partea de cheltuieli, a fost o decizie foarte grea, dar necesară. Pentru că, așa cum s-a văzut, presiunea majorărilor salariale din 2024 pe anul 2025 și presiunea majorărilor de pensii din 2024 pe 2025, cu indexările, nu ar fi fost sustenabilă. De aceea, Guvernul a luat o decizie foarte grea de a nu face indexări în 2025 la aceste două capitole.

Pe partea cealaltă, la analiza impozitelor și taxelor, am avut câteva angajamente față de Comisia Europeană. Am avut odată angajamentul de creștere a impozitului pe dividende. Acolo este o decizie corectă, din punctul meu de vedere. Atâta timp cât munca este impozitată cu 10 la sută, este normal ca și capitalul să fie impozitat cu cel puțin 10 la sută. Este o creștere de două procente, de la 8 la sută la 10 la sută. Am avut angajamentul cu plafonul la microîntreprinderi și acolo întrebarea a fost când se face. S-a luat decizia să se facă tot atunci.

Angajamentul de eliminare a facilităților la anumite categorii, la anumite sectoare din economie. Acolo s-au eliminat facilitățile la construcții, IT și agricultură.

A fost un pachet care s-a decis atunci și sunt convins că avem toate premisele ca acest singur pachet să fie suficient până la sfârșitul anului cu condiția ținerii cheltuielilor sub control. Și aici vom avea nevoie de largul concurs al tuturor instituțiilor și unităților administrativ-teritoriale și al concentratelor și ministerelor pentru a ține cheltuielile sub control”, a explicat ministrul Finanțelor.

În același interviu, Tanczos Barna a precizat că impozitul pe proprietate ”posibil” va fi revizuit cu implementare în 2026.

În privința creșterii impozitului pe dividende, ministrul a subliniat că acest lucru ”momentan nu” este în plan.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.