Brașovul ar putea organiza Jocurile Olimpice de Tineret din 2020
Preşedintele COSR, Alin Petrache, a declarat, miercuri, la Braşov, că principalele atuuri ale oraşului pentru a obţine găzduirea JO pentru Tineret din 2020 sunt zona compactă pe care se află bazele sportive propuse pentru jocuri, dar şi costurile care sunt sub cele oferite de Lausanne.
„Din punct de vedere al distanţelor dintre bazele sportive, hoteluri şi zonele de agrement avem un avantaj pentru că toate se află într-o zonă compactă. Prin comparaţie, la Lausanne, distanţele între baze ajung la 150 de kilometri, iar unele probe sunt propuse să se desfăşoare în Franţa. De asemenea, un alt avantaj al Braşovului ţine de condiţiile de cazare şi masă, care din punct de vedere calitativ dar şi financiar sunt net superioare la noi. Noi propunem hoteluri de 4 şi 5 stele, contracandidaţii noştri vin cu cămine studenţeşti”, a spus Petrache, transmite corespondentul Mediafax.
Alin Petrache a precizat că Guvernul României sprijină candiatura Braşovului, iar garanţiile cerute de CIO sunt constituite de semnătura pe care premierul a pus-o pe scrisoarea de susţinere ce însoţeşte dosarul de candidatură.
El a afirmat că membrii comitetului de candidatură au făcut un audit al problemelor de organizare şi este convins că Braşovul are mari şanse să obţină organizarea JOT. „E drept, ne luptăm cu Lausanne-ul, dar Braşovul este deja cunoscut pentru organizarea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE), care la momentul respectiv dar şi după, a fost lăudat de Jacques Rogge şi de Patrick Hickey, preşedintele Comitetului Olimpic European, pentru că a fost cea mai frumoasă şi cea mai prolifică ediţie. Cred că Braşovul merită şi poate organiza Jocurile Olimpice de Tineret din 2020”, a explicat Petrache.
Oraşul Braşov a depus dosarul de candidatură pentru organizarea ediţiei de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret din 2020 la sfârşitul anului trecut. Următoarea etapă a procedurii este videoconferinţa cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic, care va avea loc la 11 martie, atunci când CIO va discuta, în paralel cu comitetele de candidatură ale celor două oraşe competitoare, pentru a clarifica toate detaliile dosarelor.
„Astăzi (n.r. – miercuri) am stabilit cine va face parte din Comitetul de candidatură al Braşovului şi ce atribuţii va avea fiecare, dar am clarificat şi toate detaliile cerute de reprezentanţii CIO. Din comitetul de candidatură vor face parte, pe de o parte, cei de la COSR, dar şi reprezentanţii Braşovului, Predealului şi Râşnovului, ca oraşe gazdă, precum şi Ovidiu Gîrbacea, proprietarul bazei sportive de la Cheile Grădiştei”, a declarat, la rândul său, primarul Braşovului, George Scripcaru.
În perioada următoare, România trebuie să propună soluţii pentru un patinoar de antrenament, un al doilea patinoar de competiţii precum şi o pârtie de bob.
„Deocamdată trebuie să avem viziune şi să propunem câteva soluţii teoretice. După ce vom obţine candidatura le vom pune în practică. Pentru patinoar avem mai multe variante. Una dintre ele este Sub Tîmpa, alta este în Tractorul, acolo unde lângă actualul patinoar olimpic ce oferă deja infrastructura, putem face un patinoar de antrenament pe terenurile de minifotbal. De asemenea, există patinoarul din Poiana Braşov, care poate fi extins şi completat astfel încât să corespundă criteriilor care ni se impun”, a adăugat George Scripcaru.
În ceea ce priveşte pârtia de bob, soluţia pe care Comitetul de candidatură o va propune CIO este construirea unei infrastructuri uşoare, şi anume o pârtie de mono-bob sau Bob-2, de 750 de metri, „care poate fi pusă oriunde”, conform lui Alin Petrache.
Pentru ediţia de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret din 2020, România a propus până acum desfăşurarea a patru sporturi, cu zece probe, printre care schi biatlon şi fond, schi alpin, combinată nordică şi sărituri, snowboard, patinaj artistic, patinaj viteză şi hochei, la acestea s-ar mai putea adăuga bob şi/sau curling.