Scenarii despre asasinarea lui Boris Nemțov

„Cine l-a ucis pe opozantul rus Boris Nemțov?” este întrebarea cea mai auzită în ultimele zile și la care analiștii politici și presa încearcă să răspundă avansând teorii ce se susțin fiecare pe anumite argumente, dar deocamdată fără dovezi, comentează, luni, presa internațională, citată de Agerpres.

Președintele rus Vladimir Putin sau sistemul său, serviciile secrete occidentale, cele ucrainene, mafia rusă, opoziția rusă și chiar jihadiștii — toți sunt ținta bănuielilor că ar avea o legătură cu acest asasinat. Astfel, în timp ce presa apropiată Kremlinului susține că este vorba despre o operațiune a serviciilor secrete occidentale și/sau ucrainene, care ar încerca să destabilizeze Rusia, adversarii lui Putin cred că asasinatul este un rezultat al campaniei de ură lansate de sistemul în fruntea căruia se află acesta. Cei mai mulți dintre acești adversari sunt însă de părere că este puțin probabil ca liderul de la Kremlin să fie direct implicat, el mai degrabă creând condițiile propice unei asemenea crime.

Indiferent dacă uciderea lui Boris Nemțov a fost pusă la cale de cercurile apropiate Kremlinului sau chiar de aliații lui Nemțov, ce ar fi dorit eventual să profite de pe urma imaginii de martir a acestuia, asasinatul comis în stil mafiot chiar în apropierea Kremlinului îl pune într-o situație extrem de delicată pe președintele Putin, mai ales că Nemțov îi era un adversar înverșunat ce a atras mereu atenția asupra corupției generalizate din administrație și s-a împotrivit implicării Rusiei în războiul din Ucraina, potrivit Agerpres.

De altfel, anticipând că el va fi văzut ca principal suspect, liderul de la Kremlin i-a cerut imediat purtătorului său de cuvânt să spună că este vorba despre „o provocare”, fără să speculeze însă și cine ar fi în spatele acestei provocări. Au făcut-o în schimb unii dintre aliații lui Putin, care au acuzat direct serviciile secrete occidentale sau ucrainene. „Este modul lor de a acționa: mai întâi iau pe cineva sub aripa lor, îl transformă în prieten al SUA și al Europei, iar apoi îl sacrifică cu scopul de a acuza autoritățile locale. Condamnarea la moarte (a lui Nemțov) a fost pronunțată într-o capitală occidentală și este posibil să fi fost executată de serviciile secrete ucrainene”, spune liderul cecen Ramzan Kadîrov, citat de AFP și a cărui opinie este preluată pe larg de mass-media pro-Kremlin.

La rândul său, un fost șef al Serviciilor federale de securitate ruse (FSB, fostul KGB), Nikolai Kovaliev, susține că uciderea lui Nemțov „se înscrie în războiul informațional condus de SUA și Europa împotriva lui Putin și a Rusiei”.

Vicepreședintele Dumei de Stat, Ivan Melnikov, face chiar o paralelă între uciderea lui Nemțov și doborârea Boeing-ului malaezian deasupra Ucrainei din iulie anul trecut, în opinia sa în ambele cazuri fiind vorba despre o „provocare sângeroasă’ menită să destabilizeze Rusia și să ‘dezlănțuie isteria antirusă în străinătate”, potrivit Agerpres.

Cei care susțin asemenea teorii ce incriminează serviciile occidentale și ucrainene invocă și frecventele călătorii la Kiev făcute de Nemțov, dar și misterul iubitei ucrainene a acestuia, manechinul Anna Durițkaia. Aceasta se afla împreună cu el în momentul crimei, dar nu a dat nicio informație anchetatorilor, afirmând că totul s-a petrecut foarte repede și nu a apucat să vadă fața criminalului. Tot legat de Anna Durițkaia, despre care mass-media rusă mai afirmă că ar fi fost recent în Elveția pentru a face un avort, alții acreditează și ipoteza unei crime din gelozie.
Este însă de remarcat faptul că acest asasinat, ce se înscrie într-o lungă listă a opozanților ruși uciși în ultimii ani, se produce în contextul unei intense campanii propagandistice conduse de mass-media pro-Kremlin împotriva statelor occidentale și a opozanților lui Putin, aceștia din urmă fiind calificați în mod constant drept ‘trădători de țară’, ‘agenți străini’, ‘dușmani din interior’ sau ‘membri ai coloanei a cincea’. Această campanie s-a intensificat de la începutul războiului din Ucraina, unde Moscova susține politic și militar insurgența separatiștilor. ‘Era previzibil ca ura ce se revarsă în fiecare zi pe posturile de televiziune oficiale să se sfârșească în sânge’, declară, conform AFP, jurnalista Xenia Sobceak, o apropiată a lui Nemțov.

Un alt detaliu interesant este că ucigașul s-a expus foarte mult alegând să-l împuște pe Nemțov într-un loc public, pe podul Bolșoi Moskvorețki, unde ar fi trebuit să se aștepte să fie văzut de numeroși martori și să fie surprins de camerele de supraveghere din zonă, dar despre care acum se știe că multe nu erau funcționale. În plus, este cunoscut faptul că Nemțov era supravegheat de serviciile secrete ruse, iar în mod normal orice criminal ar trebui într-un astfel de caz să ia în calcul și posibila prezență a unor agenți în apropierea țintei sale.

Cât despre comisia oficială de anchetă, aceasta vehiculează ipoteza unei răzbunări a jihadiștilor față de atitudinea favorabilă a lui Nemțov față de revista franceză Charlie Hebdo, versiune ce pare însă cea mai puțin credibilă în momentul de față.

O ipoteză mai des analizată o constituie o reacție determinată de atitudinea lui Boris Nemțov față de criza ucraineană. Conform agenției Associated Press, Nemțov a afirmat că are dovezi ce atestă implicarea armatei ruse în conflictul din Ucraina, iar prezentarea unor astfel de dovezi evident că nu ar fi fost pe placul Kremlinului. De asemenea, manifestația pe care Nemțov dorea să o organizeze duminică împotriva președintelui Vladimir Putin și a susținerii separatiștilor proruși din Ucraina ar putea să fi fost picătura ce a umplut paharul și i-a pecetluit soarta opozantului rus.

De altfel, Nemțov se aștepta la o asemenea soartă, declarând cu două săptămâni în urmă unei publicații ruse cu tiraj scăzut că se teme pentru viața sa, scrie Agerpres.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.