Alegeri prezidenţiale strânse în Nigeria

Nigeria își alege sâmbătă viitorul președinte, în cel mai strâns scrutin din istoria celei mai populate țări din Africa, marcată de violențe islamiste, scăderea prețului petrolului și corupție endemică.

De la hubul petrolier Port Harcourt din sudul creștin, la Kano, al doilea cel mai mare oraș musulman de pe continent, trecând prin metropola Lagos, 68,8 milioane de alegători — din 173 milioane de locuitori — sunt chemați la urne pentru alegerile prezidențiale și legislative, scrie Agerpres.

Președintele în exercițiu Goodluck Jonathan, candidat la realegerea sa, urmează să voteze în orașul natal Utuoke din statul Bayelsa (sud). În ciuda unui bilanț dificil de apărat, el le-a cerut concetățenilor să-i acorde un al doilea mandat pentru a finaliza proiectele sale în curs de desfășurare.

Adversarul său principal, fostul general Muhammadu Buhari, ar trebui să-și depună buletinul în urna din fieful său Daura în statul Katsina, unde simbolurile schimbării Congresului Progresist (APC, opoziție) ornau străzile. Cel care a condus Nigeria cu o mână de fier în fruntea unei junte militare la mijlocul anilor ’80 promite să combată acum corupția și insecuritatea ca un „democrat convertit”.

O problemă recurentă în alegerile anterioare a fost frauda electorală. Datorită unui nou sistem de cititoare de cărți electronice de alegător, experimentat pentru prima oară, se speră acum evitarea fraudelor electorale. Rezultatele sunt așteptate în 48 de ore de la încheierea votării.

Partidul democratic popular (PDP), la putere de la sfârșitul dictaturilor militare și revenirea democrației în Nigeria în 1999, ar putea pierde supremația confruntat de această dată cu o opoziție puternică și mai unită ca niciodată.

Dacă Nigeria a devenit prima putere economică în Africa în timpul mandatului lui Jonathan, scăderea prețului petrolului la nivel mondial a lovit tare primul producător de pe continent.

Pe planul securității, armata nigeriană, care a anunțat vineri că a recucerit fieful islamist Gwoza, susține că a desființat „califatul” proclamat de Boko Haram, în cadrul unei ofensive militare regionale în ultimele două luni.

Dar recentele victorii ale armatei nigeriene împotriva Boko Haram, cu ajutorul aliaților săi, Ciadul în frunte, nu permit să se șteargă din mintea alegătorilor lipsa de reacție a președintelui în fața ridicării grupului islamist, a cărui insurecție și reprimarea ei au făcut în șase ani peste 13.000 de morți și 1,5 milioane de persoane strămutate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.