Evazioniștii fiscali fură din veniturile publice!
Transparency International Romania „saluta campania de promovare a disciplinei fiscale ca atitudine de justitie sociala, de combatere a fraudelor si a coruptiei privind veniturile bugetare” si considera ca „nu este indicata aplicarea unor decizii cu jumatate de masura, pentru ca evaziunea fiscala reprezinta furt din banii publici”.
„Avand in vedere discutiile din sedinta de guvern de astazi, 2 aprilie, pe aceasta tema, apreciem ca, in cazul in care inspectorii ANAF constata diferente nefiscalizate de pana la 300 de lei, amenda aplicata firmei respective trebuie sa fie una descurajanta. In lipsa unor amenzi de acest tip, stabilirea unui plafon de la care sa se aplice sanctiunile ar fi interpretat ca un plafon de toleranta, fapt pe care il consideram inadmisibil din punctul de vedere al contribuabililor corecti”, precizeaza Transparency International Romania într-un comunicat de presă, preluat de Romaniatv.net.
Organizatia sustine ca o campanie impotriva ANAF este „gresit directionata”, avand in vedere ca responsabilitatea pentru suspendarea locurilor de munca apartine acelor antreprenori care”inteleg sa riste sanctiunile prevazute de lege prin fraudarea obligatiilor fiscale si care pun astfel in pericol locurile de munca ale propriilor angajati”.
„Este neconcurential si neetic ca pe piata sa existe aceleasi servicii si bunuri furnizate de doua tipuri de operatori: cei care isi platesc obligatiile fiscale – diminuandu-si astfel profiturile, respectiv operatorii care incalca disciplina fiscala – marindu-si profiturile pe seama contribuabililor corecti sau prin preturi diminuate fraudulos. Incalcarea obligatiilor de disciplina fiscala este la fel de grava, fie ca vorbim de 300 de lei sau de 3.000 de lei, pentru ca afecteaza aceleasi principii de responsabilitate si solidaritate sociala si de piata concurentiala”, afirma Transparency International Romania.
Aceasta mai spune ca trebuie inteles ca evaziunea fiscala este „prima sursa a taxelor impovaratoare” si considera ca lipsa de toleranta la evaziunea fiscala este „cea mai buna solutie pentru reducerea fiscalitatii”.
„In acest context, Transparency International Romania solicita autoritatilor publice aplicarea unei masuri egale si tratament nediscriminatoriu si, de asemenea, sa tina cont ca interesul public primeaza, iar respectul pentru statul de drept implica supunerea nediscriminatorie in fata legislatiei fiscale”, se arata in finalul comunicatului citat.