„Flautul fermecat”, premieră la Opera Comică pentru Copii

O mulțime de copii, pe scenă și în sală, veselie și muzică – așa s-ar descrie atmosfera creată vineri seară la premiera ”Flautul fermecat” pusă în scenă de Opera Comică pentru Copii, din distribuție făcând parte artiști din China, Franța, Cipru, Bulgaria, Turcia, Albania și România.

În acordurile muzicii lui Mozart, pe un libret scris de J. E. Schikaneder, spectatorii — mari și mici — au urmărit povestea tânărului Tamino și a iubitei sale, Pamina, care vin din imperiul Reginei Nopții. În căutarea iubitei, pentru a ieși din noapte și a găsi lumina, prințul trece prin trei încercări. Călăuzit de trei copii, cu ajutorul flautului său fermecat, el reușește să treacă de prima încercare, o regăsește pe Pamina și împreună trec prin alte două încercări — Focul și Apa. În drumul lor pune obstacole Maurul, care e pedepsit de Sarastro, cel care conduce templul înțelepților, informează Agerpres.

Cei doi reușesc să intre în templul înțelepților, păzit cu strășnicie de un leu, un tigru, o girafă, un rinocer, o maimuță și o zebră, reușind astfel să învingă Regina Nopții prin iubirea și tinerețea lor, prin adevăr. De mare ajutor în trecerea peste încercări sunt Papageno, cu ai săi clopoței fermecați, și Papagena, care își jură iubire veșnică și ca prin farmec apar înconjurați de mulțimea lor de copii.

Personajele, care coboară în mijlocul publicului dansând și cântând — spre bucuria micilor spectatori—, prind viață pe scena Operei Comice pentru Copii în interpretarea unei distribuții internaționale din care fac parte artiștii consacrați ai Operei Comice pentru copii, alături de soliștii Plamena Anghelova (Bulgaria), Gloria Tronel (Franța), Margarita Antoniadou (Cipru), Gjergji Mani (Albania), Samuel Alper Adiguzel (Turcia), Fang Shuang (China).

Spectacolul este regizat de Cristian Mihăilescu, în opinia căruia această nouă punere în scenă a operei lui Mozart este ”o victorie a Soarelui asupra tenebrelor, a Muzicii în fața zgomotului”, iar lumea ce înconjoară personajele ”e frumoasă, colorată, veselă, liberă, ca un freamăt de aripi”. Papagenuții, cum îi numește Cristian Mihăilescu pe copiii lui Papageno și Papagena, sunt personaje inventate de regizor care ”vor duce mai departe această dragoste de viață, care face ca Pământul să trăiască”.

La finalul spectacolului, directorul general al Operei Comice pentru Copii, soprana Felicia Filip, a dăruit micilor spectatori baloane colorate, dar și câte o ”trăistuță fermecată” în care a pus un puzzle, o cănuță și o carte. Micii spectatori au ciocnit o cupă de șampanie pentru copii cu personajele din spectacol, s-au fotografiat cu acestea și au mâncat pișcoturi.

Felicia Filip explică de ce Opera Comică pentru Copii a ales să pună în scenă acest spectacol: ”Mozart e acel izvor nesecat, la care revii mereu cu certitudinea că a mai rămas ceva ce urmează să descoperi și care să-ți potolească setea de frumos”.

Decorurile deosebite și atmosfera vie din spectacol sunt semnate de scenografa Viorica Petrovici și de coregraful Cătălin Caracaș, coregrafia grupului de copii aparține maestrului coregraf Jaqueline Bratu iar conducerea muzicală a spectacolului este semnată de dirijorul Ciprian Teodorașcu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.