Tăriceanu, dat pe mâna Inspecției Judiciare
Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că sesizează Inspecția Judiciară în legătură cu recentul demers al președintelui Senatului și dezbaterile publice generate privind posibila încălcare a independenței justiției.Consiliul Superior al Magistraturii a anunțat că sesizează Inspecția Judiciară în legătură cu recentul demers al președintelui Senatului și dezbaterile publice generate privind posibila încălcare a independenței justiției.
De asemenea, CSM, în conformitate cu dispozițiile art. 97 din Legea 303/2004, va sesiza IJ în vederea dispunerii de verificări privind activitatea și conduita procurorilor și judecătorilor implicați în soluționarea cauzei.
„Consiliul Superior al Magistraturii își exprimă profunda îngrijorare față de acțiunile concertate ale unor reprezentanți ai Senatului României și ale unei părți din mass-media românească ce tind la afectarea echilibrului puterilor în stat prin subminarea autorității puterii judecătorești și a sistemului judiciar în ansamblul său”, se arată într-un comunicat al CSM transmis miercuri Agerpres.
CSM precizează că „exploatarea instituțională și mediatică a soluției definitive de achitare pronunțată de o instanță judecătorească și stigmatizarea publică a persoanei președintelui ÎCCJ în acest context, strict în considerarea poziției și rangului instituțional al acestuia care a valorificat un drept fundamental, și anume, acela al sesizării instituțiilor abilitate în legătură cu o situație sau posibile fapte de natură penală, poate genera un nepermis mecanism de erodare a încrederii cetățenilor în calitatea sistemului judiciar și de forțare a limitelor constituționale de putere”.
„În același registru de cauze și efecte se situează sugestia public afirmată de complicitate, în instrumentarea acestei cauze, între persoana președintelui ÎCCJ și procurorul-șef al DNA ce tinde să explice și să motiveze într-o logică periculoasă și globalizatoare situații și contexte privitoare la actul de justiție din agenda actuală a puterii legislative și a unor reprezentanți de vârf ai vieții politice românești. În acest context, CSM va sesiza IJ în vederea dispunerii și efectuării de verificări privind posibila încălcare a independenței justiției prin afectarea autorității puterii judecătorești și decredibilizarea sistemului judiciar, ca urmare a demersurilor instituționale ale unor reprezentanți ai Senatului, a afirmațiilor publice de dată recentă ale lui Călin Popescu Tăriceanu, în calitate de președinte al acestuia, precum și a direcțiilor de dezbatere promovate de o parte a mass-mediei”, subliniază sursa citată.
Potrivit CSM, sesizarea Inspecției Judiciare vizează, în special, intervențiile instituționale și publice ale reprezentanților puterii legislative, liderilor politici și formatorilor de opinie ale căror declarații „depășesc limitele rezonabile ale discursului public, cu potențial de intimidare și decredibilizare a justiției, ca putere a statului”.
„CSM reamintește că sistemul judiciar are propriile mecanisme de control și reglare funcțională și atenționează asupra potențialului de escaladare a unor tensiuni interinstituționale și sociale artificiale, cu consecințe negative. Consiliul solicită tuturor celor implicați sau antrenați în această problematică să apeleze la acțiuni și discursuri echilibrate, raționale și lucide, ca unic mod de apărare a principiilor statului de drept și a valorilor democratice”, se mai spune în comunicat.
Cinci senatori, printre care și președintele Camerei Superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, i-au solicitat marți, printr-o scrisoare, președintelui Klaus Iohannis să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, pe Livia Stanciu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, și Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, pentru „încălcarea drepturilor și libertăților fundamentale” ale Marianei Rarinca.