NATO va consolida „apărarea colectivă” împotriva Rusiei

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord trebuie să fie pregătită pentru o abordare pe termen lung de contracarare a amenințărilor din flancul estic, a declarat miercuri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, care a denunțat „comportamentul provocator” al Rusiei față de Ucraina, Republica Moldova și Georgia, informează DPA și AFP.

„Suntem într-un moment de răscruce în privința securității euroatlantice. Ne confruntăm cu mari provocări. Structura noastră de securitate este pusă la încercare. Trebuie să fim pregătiți pentru o abordare pe termen lung și trebuie să ne adaptăm”, a afirmat Stoltenberg într-un discurs în fața grupului de reflecție Centrul pentru Studii Strategice Internaționale (CSIS) din Washington, la o zi după ce a discutat conflictul din Ucraina cu președintele SUA Barack Obama.

„Provocarea de securitate din flancul estic este clară și provine din partea Rusiei, care încearcă să-și consolideze influența. Anexarea ilegală și ilegitimă a Crimeii de către Rusia și acțiunile continue în scopul destabilizării Ucrainei au declanșat un conflict militar în Europa”, a subliniat Stoltenberg.

„Prin comportamentul provocator utilizat împotriva Ucrainei, Georgiei și (Republicii) Moldova, Rusia a demonstrat că are intenția de a recurge la forță sau la amenințarea cu forța în scopul exercitării de presiuni asupra țărilor vecine”, a explicat secretarul general al Alianței nord-atlantice, denunțând „retorica nucleară” a Moscovei și „zborurile provocatoare” ale bombardierelor rusești.

Proiectul Moscovei de a desfășura rachete nucleare la Kaliningrad, aproape de granița poloneză, și amenințarea de a staționa bombardiere nucleare în Crimeea „schimbă fundamental echilibrul de securitate în Europa”, a estimat Stoltenberg.

„Rusia a crescut semnificativ numărul de zboruri ale bombardierelor nucleare și durata lor în cea mai mare parte a lumii”, „din Japonia în Gibraltar, din Creta până în California, de la Marea Baltică la Marea Neagră”, a mai denunțat el.

Rusia a uitat lecțiile Războiului Rece, în special când este vorba de arme nucleare, „prudența, previzibilitatea și transparența sunt vitale”, a mai avertizat Stoltenberg.

Ca reacție la acțiunile „agresive” și la „tendințele îngrijorătoare” ale Rusiei, „NATO va consolida sistemul de apărare colectivă, menținând deschise canalele de comunicare cu Rusia și oferind susținere partenerilor europeni. Într-o lume aflată în schimbare, un lucru nu se va schimba — determinarea Alianței de a fi unită”, a mai subliniat Jens Stoltenberg.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.