Administrația Obama a permis NSA să spioneze internetul!
Administrația Obama i-a dat Agenției de Securitate Națională a SUA (NSA) autoritatea juridică de a supraveghea comunicațiile pe internet pentru a repera mai ales pirații informatici care lucrează pentru guvernele străine, potrivit ediției de joi a cotidianului New York Times, relatează AFP.
Potrivit documentelor postate de publicația new-yorkeză și furnizate de Edward Snowden, fost consultant al NSA, în 2012 Departamentul Justiției american a autorizat Agenția de Securitate Națională a SUA să filtreze comunicațiile pe internet, fără a avea un mandat judiciar, în vederea identificării programelor de piratare susținute de guvernele altor țări.
Aceste interceptări pot fi realizate folosind drept ‘selector’ adrese IP sau linii de coduri, care nu sunt adrese de e-mail sau numere de telefon utilizate în mod clasic de NSA pentru interceptarea comunicațiilor implicând cetățeni străini, informează Agerpres.
Într-un comunicat de presă, Direcția Națională de Informații (ODNI) — care administrează toate agențiile de informații din SUA — a avertizat că amenințările cibernetice la adresa Statelor Unite au crescut ”în frecvență, amploare, complexitate și gravitate a consecințelor”.
Liderul de la Casa Albă a promulgat, marți, o lege care limitează mijloacele de supraveghere de care dispune NSA.
Noua lege, USA Freedom Act, le cere companiilor telefonice să păstreze date precum momentul și durata apelului telefonic și numărul apelat, în condițiile în care până acum acest lucru era făcut de guvern. NSA va putea avea acces la aceste metadate numai dacă va deține un mandat emis de un tribunal antiterorist secret și cu condiția identificării precise a unei persoane sau a unui grup de persoane suspectate de a avea legături cu terorismul.
Colectarea metadatelor telefonice de către NSA fusese cea mai criticată măsură de supraveghere pusă în practică în cadrul Patriot Act, legea votată la scurt timp după atentatele din SUA de la 11 septembrie 2001.
Amploarea atribuțiilor acordate NSA în privința mijloacelor de supraveghere a fost dezvăluită prima dată de Edward Snowden în iunie 2013, printre cei spionați de NSA numărându-se și aliați ai Washingtonului.