Terapie revoluţionară pentru copiii diagnosticaţi cu autism

Viaţa de părinte nu este deloc uşoară. În mâinile tale stau dezvoltarea şi modelarea viitorului adult care acum este un simplu copil. Când puiul tău este bolnav, sarcina ta este cu atât mai grea. Copiii care suferă de Autism, ADHD, sindrom Down sau retard au nevoie de o atenţie sporită şi de un plan terepeutic. Pentru aceşti copii, un constănţean a inventat o terapie menită să-i ajute să se dezvolte, să meargă, să vorbească şi să accepte mai uşor tot ceea ce îi înconjoară.

Psihologul Adrian Gemănaru, președintele Centrului de Autism „Marea Neagră”, a fost nominalizat la premiile World Autism Festival, pentru o revoluționară terapie menită să ajute persoanele cu dizabilități (Autism, ADHD, sindrom Down, retard).

Proiectul realizat de psihologul român, „Sensory therapy legs”, ușurează activitatea terapeutică prin reducerea stărilor de agitație și agresivitate. Componenta principală a mecanismului este așa-zisul „covor senzorial”, confecționat manual și modificat în permanență pentru a putea obține cel mai bun randament în ceea ce privește interacțiunea copilului cu mediul înconjurător.

Terapia acţioneaza la nivelul inconştientului copilului şi urmăreşte percepţia de către acesta a propriului corp. Mulţi dintre aceşti copii diagnosticaţi cu autism merg pe vârfuri sau nu au un echilibru corporal în conformitate cu segmentul lor de vârstă. Terapia urmăreşte realizarea unei legături între copil şi mediul înconjurător fără o intervenţie directă din partea terapeutului, acesta are cel mult un rol de prompt sau sprijin.

Sedinţa de terapie are o durată de 30 de minute, iar în acest timp copilul are acces la un număr de 3 covoare într-o combinaţie bine stabilită, în care nivelul de dificultate creşte treptat. Anterior intrării pe covorul senzorial copilul beneficiază de un scurt masaj al tălpii picioarelor cu materialul ce urmează să intre în contact timp de câteva minute.

Această pregătire are în vedere inducerea unei stări de relaxare a copilului.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.