Decizie importantă a deputaților din comisia de buget-finanțe
Deputații din Comisia pentru buget-finanțe au aprobat în Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală majorarea deductibilității pentru asigurările de sănătate de la un plafon de 250 de euro/angajat pe an, aplicată la angajatorii care oferă aceste beneficii salariaților, la 400 de euro pe an, deductibilitate care se aplică atât pentru angajat, cât și pentru angajator.
„De cel puțin trei săptămâni discutăm, în Comisia de buget finanțe, Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală. Am finalizat aproape toate amendamentele și am crescut suma de la cei 1.300 de euro deductibilitate pentru asigurări de sănătate și pensii facultative și am aprobat 1.600 euro, ca deductibilitate. Astfel, vor fi deductibili 400 de euro pe an pentru asigurările de sănătate, atât la angajat, cât și la angajator, și 400 de euro pentru pensiile private, atât pentru angajat, cât și pentru angajator”, a declarat, vineri, deputatul Aurelia Cristea, membru în comisie, la Conferința Asigurătorilor din România, informează Agerpres.
Potrivit acesteia, în această etapă nu au fost incluse asigurările de viață, deoarece nu sunt definite clar categoriile care pot beneficia de ductibilitate.
Nivelul de deductibilitate pentru pensiile facultative (Pilonul III) nu a fost modificat. În prezent, deductibilitatea pentru pensiile private facultative este de 400 de euro/an și se aplică atât pentru angajat, cât și pentru angajator. Pentru asigurările voluntare de sănătate, acest plafon este în prezent de 250 de euro/an pentru angajatorii care oferă aceste beneficii salariaților.
Deductibilitatea pentru pensiile private nu a fost modificată, singura schimbare fiind pe segmentul asigurărilor private de sănătate. În prezent, asigurările de sănătate sunt deductibile în limita a 250 de euro/an pentru fiecare angajator care oferă salariaților un pachet de asigurare de sănătate. Dacă la asigurarea privată de sănătate participă și angajatul cu o contribuție, facilitatea fiscală va fi aplicată și acestuia, în cuantumul a 400 de euro/an.
În ceea ce privește asigurările de viață, Aurelia Cristea a precizat că o posibilă deductibilitate poate fi obținută doar din 2017, în condițiile în care acest Cod Fiscal și Cod de Procedura Fiscală vor intra în vigoare din 2016.