BNR: Ponderea datoriei publice în PIB, în scădere!
Banca Națională a României (BNR) se așteaptă ca ponderea datoriei publice în PIB să scadă, pe termen mediu, dacă se menține o creștere economică robustă, iar orientarea politicilor economice asigură prezervarea câștigurilor de consolidare fiscală, se arată în raportul anual de activitate publicat pe site-ul instituției.
„În măsura în care orientarea viitoare a politicilor economice asigură prezervarea câștigurilor de consolidare fiscală obținute până în prezent și menținerea creșterii economice la niveluri relativ robuste, este de așteptat ca, pe termen mediu, ponderea datoriei publice în PIB să se înscrie pe o traiectorie descendentă. (…) Creșterea datoriei publice (+23,2 miliarde lei) a fost semnificativ superioară necesarului de finanțare a deficitului cash al bugetului general consolidat (12,5 miliarde lei), (în 2014 n.r.) în condițiile consolidării suplimentare a rezervei-tampon destinate limitării riscurilor de refinanțare și de lichiditate”, se arată în document.
Astfel, ponderea datoriei publice în PIB (conform metodologiei UE) a atins 39,8% în 2014, comparativ cu un nivel de 38% la finele anului anterior. După ajustarea nivelului brut cu volumul activelor financiare lichide, respectiv numerar și depozite, titluri de natura datoriei (la valoarea de piață), participații și acțiuni/unități ale fondurilor de investiții (dacă sunt cotate la bursă; inclusiv unități ale fondurilor mutuale), indicatorul coboară la 31,4%, cu doar 1,2 puncte procentuale peste valoarea corespunzătoare anului 2013, potrivit BNR.
În ceea ce privește deficitul bugetului general consolidat, BNR amintește că a coborât de la 2,2% din PIB în 2013 la 1,5% din PIB la finele anului 2014.
„La reducerea deficitului au contribuit atât factori de natură structurală, cât și îmbunătățirea poziției ciclice a economiei, în condițiile în care creșterea economică s-a menținut la un nivel superior dinamicii evaluate a PIB potențial. Consolidarea fiscală întreprinsă a fost însă de natură preponderent structurală, efortul de ajustare fiind localizat cu precădere la nivelul cheltuielilor, în condițiile în care, în pofida unei creșteri a volumului fondurilor europene care tranzitează bugetul (de la 1,4 la sută din PIB în 2013 la 1,7 din PIB în 2014), ponderea în PIB a cheltuielilor totale a scăzut de la 35,2 la 34,9 la sută”, explică BNR.