Bolile cardiovasculare la vârstnici

Apariţia volumului Bolile cardiovasculare la vârstnici reprezintă un eveniment editorial din mai multe motive. Întâi, este vorba de elaborarea unei lucrări de dimensiuni impresionante, bracată pe complexitatea problematicii suferinţelor cardiovasculare a vârstnicului, ceea ce este, cred, o premieră la noi, relatează viatamedicala.ro.

Apoi, tematica bogată dezbate, în 56 de capitole bine structurate, pe lângă patologia curentă, probleme de mare importanţă practică şi mai puţin abordate în alte cărţi, precum aspecte demografice şi epidemiologice, problema comorbidităţilor, impactul medicinii bazate pe dovezi, coafectarea arterelor viscerale, problemele perioperatorii, aspecte practice precum reabilitarea, nutriţia şi paliaţia, particularităţile şi dificultăţile managementului şi monitorizării, particularităţile urgenţelor, aplicarea conceptului de fragilitate, aspecte iatrogene şi etice. Nu în ultimul rând, semnalăm numărul autorilor (65), dar mai ales calitatea lor, editorii racolând autori deosebit de competenţi nu numai în domeniul cardiologiei, ci şi din specialităţile conexe (chirurgie cardiacă, farmacologie, bioetică, bioinginerie), atât din Iaşi, cât şi din alte centre universitare (precum Maria Dorobanţu, Minerva Muraru, Ion Mircea Coman, Gabriel Ioan Prada ş.a.).
Fără îndoială, a fost dificilă coordonarea şi omogenizarea capitolelor, pentru a ajunge la impresia de coerenţă şi unitate pe care o oferă cartea finală. Suntem siguri că publicul căruia i se adresează (internişti, cardiologi, medicină de familie, geriatri) o vor aprecia la fel ca noi după ce o vor parcurge.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.