Declarație-Apel a Frontului Demnității și Identității Naționale
Frontul Demnității și Identității Naționale, formațiune politică condusă de Corneliu Ciontu, a lansat, duminică, o declarație-apel prin intermediul căreia critică dur modificările arbitrare și neconstituționale aduse Legii alegerilor locale, modificări – puse în practică de partidele mari- care atentează la democrație și la pluralism politic.
În context, liderii Frontului Demnității și Identității Naționale se vor adresa Avocatului Poporului cu solicitarea de a ataca la Curtea Constituţională, pentru neconstituţionalitate, articolelor din Legea nr.115/2015, lege sus-menționată.
Cotidianul Cronica Română prezintă, integral, declarația-apel a Frontului Demnității și Identității Naționale.
DECLARAȚIE – APEL
„Cetățenii României sunt obligați să asiste la o escaladare a scandalului politic, scandal ce nu are nimic comun cu așteptările populației sau cu interesul național. Obiectivul urmărit prin acest război româno-român ce aduce mari prejudicii imaginii țării noastre, este setea de putere. Sloganul „plecați voi ca să venim noi”, perpetuat de-a lungul celor 26 de ani parcurși de la evenimentele din decembrie 1989 este o dovadă că suntem foarte departe de regulile democrației și realizarea unui stat de drept.
De semnalat pentru opinia publică este că aceste dispute politice, care uneori coboară și în zona suburbanului au și momente de pace, de înțelegere, când este vorba de interesele electorale ale marilor partide. Ultimul exemplu îl constituie înțelegerea acestora pentru modificarea Legii alegerilor locale. Este cunoscut faptul că în luna mai a.c. Curtea Constituțională a luat decizia simplificării procedurilor de înscriere a noilor partide, asigurând dreptul constituțional de liberă asociere. Această importantă decizie a Curții Constituționale a fost practic anulată prin barajele arbitrare pe care le-au inclus în Legea pentru alegerile locale.
Frontul Demnității și Identității Naționale califică aceste modificări neconstituționale drept atac la democrație și la pluralism politic.
Inițiativa „veșnicelor partide parlamentare”, devenită Legea nr.115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, pentru modificarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, încearcă să elimine în bloc din competiția electorală partidele nou înființate, încălcând astfel în mod flagrant Constituția României și mai exact egalitatea în drepturi, reglementată de dispozițiile art.16 și dreptul de a fi ales, prevăzut de art.37.
Astfel, în alin.2 al art.49 din Legea nr.115/2015, se încalcă dispozițiile art.37 din Constituția României, respectiv dreptul de a fi ales, atunci când se stabilește că „pentru fiecare candidat la funcția de primar și lista de candidați pentru consiliul local și pentru consiliul județean, partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale trebuie să prezinte o listă de susținători, care trebuie să cuprindă minimum 1% din numărul total al alegătorilor înscriși in Registrul electoral și in listele electorale complementare din circumscripția pentru care candidează, dar nu mai putin de 100 în cazul comunelor, de 500 în cazul localităților urbane de rangul II si III și de 1.000 în cazul județelor, municipiului București, sectoarelor municipiului București și localităților urbane de rangul I.”
Raționamentul pentru care susținem că această prevedere este neconstituțională este dat faptul că în România există localități rurale, cu un număr mic de locuitori(1000-1500 locuitori), în prezent există un număr mare de partide politice, iar până la data alegerilor locale din anul 2016, se pot înființa și altele, un alegător nu poate susține decât un partid politic, deci pe cale de consecință nu toate partidele politice pot prezenta o listă cu cel puțin 100 de susținători, astfel că membrii acestor partide vor fi privați de dreptul de a candida și de a fi aleși.
Dorind să-și conserve puterea câștigată în plan local și să împiedice reprezentanții noilor formațiuni politice să acceadă la aceasta, parlamentarii Puterii și Opoziției au adoptat în Legea nr.115/2015 ,art.101 care la alin.2 prevede că „este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate”, existând astfel posibilitatea de a fi aleși primari nereprezentativi, căci în cazul unui număr mare de candidați pentru această funcție pot fi aleși primari cu numai 15-20 % din voturile valabil exprimate ale unei colectivități.
Pe această cale vă informăm cu privire la faptul că urmează a ne adresa Avocatului Poporului cu solicitarea de a ataca la Curtea Constituțională, pentru neconstituționalitate articolelor din Legea nr.115/2015 la care am făcut referire. De asemenea, vom posta acest Apel pe site-urile de socializare în vederea strângerii de semnături de la persoanele care consideră că apelul nostru este temeinic și legal.
Considerăm că președintele României ar fi trebuit să respingă aceste modificări de lege, dovedind echidistanță politică așa cum îi cere Constituția.
Acestea sunt motivele pentru care FDIN face apel la toate partidele neparlamentare, ca împreună să acționăm pentru blocarea acestor abuzuri legislative cu caracter discriminator și nedemocratic”.